46

Заспаха ли зимен сън мечките в старозагорския зоопарк

Не всички мечки в зоопарка в Стара Загора спят зимен сън. През студения сезон те стават доста бавни и лениви, но не изпадат в типичния за мечките зимен сън.

В къта живеят 9 мечки, а през миналата зима само една е заспала.

"За пръв път мечката, която е в това местообитание, е спала зимен сън. Заспала е в началото на декември и януари и както спи, е родила две мечета. Най-вероятно мечките не могат да спят зимен сън заради постоянното човешко присъствие – грижите, които полагаме всеки ден за тях", разказа пред БГНЕС директорът на зоопарка д-р Ивелина Илиева.

Когато стане много студено и натрупа сняг, около януари, мечките в зоопарка стават изключително лениви. Те излизат сутрин, за да похапнат обилно, след което се оттеглят за целодневна почивка във вътрешното помещение. През есенните месеци една мечка консумира по около 20 кг храна на ден. През пролетта тя яде средно около пет килограма храна, през лятото – 10 кг.

Необходимостта от повече храна е свързана с натрупването на мазнини, за да може да прекарат цяла зима в бърлогите. Към момента нито един от 9-те обитатели на зоопарка не е заспал зимен сън.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?