4020

Защо 15 000 души с тежки увреждания не получиха великденските 100 лева

Около 15 хиляди души с тежки и множество увреждания с най-ниските пенсии под линията на бедност не са получили 100 лева великденски добавки, които бяха гласувани и изплатени още на 26 април.

От гражданската организация "Системата ни убива" настояват властимащите да поправят грешката си. Междувременно, в понеделник, НОИ излезе с позиция, че стриктно е приложил решението кои пенсионери имат право на великденската добавка.

Вера Иванов от "’Системата ни убива’" пише до медиите, че организацията е сигнализирала всички партии и Министерски съвет за "този абсурд с настояване да оправят тази несправедливост".

"Не можем да повярваме, че от хората с най-ниски доходи, които ще получат 100 лв великденска добавка, са изключени групата на най-уязвимите и най-тежко зависимите (около 15000 човека), тъй като към пенсиите им се прибавя добавката за чужда помощ, от която им се отнема автоматично в случай, че са ползватели по Механизма за лична помощ, тоест имат асистент. На практика те не получават тази добавка, което не е отчетено като факт. Пенсията им е в размер между 360 и 440 лв, мизерен доход много под линията на бедност. Явно на народните представители им е трудно да запомнят, че има едни хора, които са тежко увредени и напълно лишени от възможността да са наравно с останалите пенсионери. Те не могат и да се оплачат! Трябва ли всеки път да напомняме за тяхното съществуване и медийно отразяване? Оправете грешката!", настояват от "Системата ни убива".

В позицията на Националния осигурителен институт,  се обяснява, че еднократната сума от 100 лева за великденска добавка се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Това решение бе взето след обсъждане на няколко предложения за размера и обхвата на добавката.

"Така право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души, които от 26 април се възползват от сумата, но сред тях към момента няма правна възможност да бъдат включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за предоставяне на лична помощ. Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите, с което държавата гарантира адекватна подкрепа. Услугата „личен асистент“ е съобразена с житейска ситуация на лицето с увреждане и отговаря на индивидуалните му потребности. Ако пенсията на лице с увреждане заедно с добавката за чужда помощ надвишава сумата от 526 лева, по силата на приетото от Народното събрание решение, лицето няма право на великденска добавка.

Като единствено правоприлагащ орган НОИ не може да предприема каквито и да било действия в нарушение на приети от парламента решения. Преценката дали в случая е налице несправедливост и необходимост от действия за нейното преодоляване е въпрос на анализ и на съответно законодателно и политическо решение", казват от НОИ. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Няма фабрики

Няма фабрики

01.05.2024 | 21:21

Заводи износ няма пари , всичко унищожиха демократите .

Отговори
1 0
Кой колкото

Кой колкото

01.05.2024 | 21:20

Е работил толкова се полага и помощниците получават пари та за това , няма кинти. То и тези с големите ще го духат , не сме някоя богата държава или Гърция .

Отговори
1 0
Пеевски

Пеевски

30.04.2024 | 17:57

Защо да им даваме? Щом не могат да гласуват.

Отговори
2 0
Тотален Упадък на Човешките нрави!

Тотален Упадък на Човешките нрави!

30.04.2024 | 12:15

Тотален Упадък на Човешките нрави! Щом Пенсията на инвалида и добавките към тях се считат за Доход! Това е пълен Упадък на Мисловната Дейност ! Пенсията на инвалида и добавките към тях са: Ежемесечно Обезщетение - Помощ за преодоляване на затрудненията причинени от съответните Увреждания, чийто предназначение е да направят лицето с Увреждания Равнопоставено на всяко друго лице без увреждания. Поради което те не са "Доход". и реално дохода на едно такова лице е равен на НУЛА! Ако то няма други доходи от целенасочена дейност! Непризнаването на този Факт е равно на Непризнаване на Уврежданията на това Лице! Кога Оглупя ТОЗИ НАРОД ? И тези УПРАВНИЦИ! - Има Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания и Закон за хората с Увреждания. Има и Конституция също! Но явно тези Главочи от Народното събрание Не познават Българското Законодателство! Освен Противозаконни и противоконституционни Действия в България за последните 34 години не се вижда нищо Друго!

Отговори
9 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?