46

Засечка в конкурса за шеф на БНТ, никой не събра три гласа

Съветът за електронни медии не успя да излъчи генерален директор на Българската национална телевизия и при трите гласувания днес. Нито един от кандидатите не успя да събере три гласа от членовете на СЕМ, предаде БГНЕС. За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ. Процедурата се прекратява при три провалени опита.

По закон докато бъде обявена нова процедура за избор, генерален директор остава настоящият - Емил Кошлуков.

При първото гласуване Ирина Велкова, Емил Кошлуков, Венелин Петков и Сашо Диков получиха по един глас.

При втория вот гласове са получили съответно: Ирина Велкова- 1 глас; Емил Кошлуков - 1 глас; Венелин Петков- 2 гласа; Сашо Диков - 2 гласа

След последното заседание Сашо Диков получи два гласа, Емил Кошлуков - 1, а Венелин Петков - 2 гласа.

Съветът избира директор на Националната телевизия, тъй като мандатът на настоящия ръководител Емил Кошлуков приключва на 10 юли.

Освен сегашният шеф на националната телевизия, в надпреварата участваха още Венелин Петков, Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Светлана Божилова, Красимир Ангелов и Ирина Величкова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
АЕЖ

АЕЖ

30.06.2022 | 12:06

"Крайно разочароващ е провалът на СЕМ да избере генерален директор за БНТ. Избирането на генерален директор на БНТ бе най-важната задача на съвета след промяната на неговия състав. Както обществото, така и гилдията очакваше СЕМ да избере директор, който да отговаря на предизвикателствата на времето, в което живеем. След три гласувания, въпреки че имаха да избират от осем кандидати, членовете на СЕМ не успяха да се обединят зад нито един от претендентите. С неумението си да вземе решение, Съветът на практика остави на поста досегашния генерален директор, който при гласуванията получи четири гласа „против“ и само един „за“. При тази ситуация, след като е получил вот на недоверие от четири от пет гласа, не е редно да се смята, че г-н Емил Кошлуков има мандат да управлява телевизията, дори като временно изпълняващ длъжността. По тази причина го призоваваме да се оттегли и друг да управлява телевизията до провеждането на нова процедура, която би трябвало да се организира от СЕМ в спешен порядък. Асоциацията на европейските журналисти приканва членовете на СЕМ да направят преоценка на начина си на работа и да положат усилия, за да деблокират дейността на институцията. Това е и очакването на обществото към тях – те да работят за по-добра медийна среда, а не да обслужват политически интереси на онези, които са ги изпратили в съвета."

Отговори
1 0
Капиталист

Капиталист

29.06.2022 | 18:52

На кого е нужна държавна телевизия? Затворете я - ще спестите милиони.

Отговори
0 3
Невалидни гласове има ли?

Невалидни гласове има ли?

29.06.2022 | 14:47

Как става така, че при първото гласуване са 4 гласа, при второто - 6, а при третото - 5?

Отговори
7 1
...

...

29.06.2022 | 16:18

Има неподкрепили никого на първо гласуване. При второто няма как да са 6, защото членовете на СЕМ са 5, съответно някой трябва да е гласувал 2 пъти.

Отговори
1 3
Невалидни гласове има ли?

Невалидни гласове има ли?

29.06.2022 | 16:20

"При втория вот гласове са получили съответно: Ирина Велкова- 1 глас; Емил Кошлуков - 1 глас; Венелин Петков- 2 гласа; Сашо Диков - 2 гласа" Това как ти звучи?

Отговори
2 1
Мимето

Мимето

29.06.2022 | 16:31

Ако е било машинно гласуването няма изненада. А и да не е било - пет жени не могат никога да направят единен избор.

Отговори
2 3
разяснение

разяснение

29.06.2022 | 17:07

Гласува се за всеки кандидат от 5-членното жури. Така за Кошлуков имаше 1 глас и 4 въздържали се. За Диков 2 гласа и 3 въздържали се, и т.н.

Отговори
2 0
още малко разяснение

още малко разяснение

29.06.2022 | 18:00

И така 3 пъти журито гласува за номинираните кандидати. След, като никой не събра минимум 3 гласа, автоматично се задейства удължаване на контракта на сегашния генерален директор. До кога? СЕМ ще реши.

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?