49

Заплатите в частния сектор растат, на чиновниците замръзват

Заплатите през настоящата година ще нараснат с 15 на сто, а през следващата година увеличението ще бъде доста по-малко - с 9,9%. Това гласи есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, която е използвана при разработването на бюджета за 2023 г.

През следващата година очакванията са средната брутна заплата да достигне 1915 лв., което е ръст с 51,1% спрямо годината преди пандемията - 2019 г. Увеличението ще се дължи основно на повишаване на възнагражденията в частния сектор, тъй като за администрацията в подготвения проектобюджет не е предвидено вдигане на заплатите.

Министерството на финансите аргументира прогнозата си с ограничаването на икономическата активност, планираното по-слабо увеличение на разходите за труд в държавния сектор, но и очакваното забавяне в инфлационните процеси в страната.

 Заетостта също ще нараства с по-бавни темпове, което се дължи изцяло на прогнозираното забавяне на българската икономика. Ускоряване на заетостта се очаква през 2024 г. Но и тогава недостигът на работна ръка ще остане пречка. И занапред предлагането на работна ръка да остане по-ниско от търсенето, като една от основните причини  е застаряването на населението.

Заложено е минималната работна заплата да остане замразена на 710 лв.

Предвижда се поскъпването на живота да продължи с по-бавен темп като очакванията са за средногодишна инфлация от 6,4% през следващата година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Панса

Панса

24.10.2022 | 12:45

Чиновниците, ако са толкова кадърни и компетентни, няма никакъв проблем - да напуснат държавните си службици и да се реализират в частния сектор. Чакам с нетърпение да видя дали това ще се случи ;)!

Отговори
2 0
Аааааааааааа................!!!!!

Аааааааааааа................!!!!!

24.10.2022 | 14:28

Соросояд ниеден чернокостов! С тази твоя „мантра” ти и твоите авери принудихте всеки в нашата страна да напусне работата, за която има опит и квалификация и с която беше полезен за населението, за да тръгне „да се реализира” в ново поприще, за което изначално не е бил подготвен! Така, по заповед на колониалните господари, чрез извратена кадрова политика и фалшива администрация разрушихте организацията и икономиката на държавта ни! Направихте ни бедни и неспособни да се изхранваме с качествени произведени у нас продукти! С тъпия си нагъл „призив” докарахте българския народ до положението на най-бедната, най-болната и най-бързо изчезващата нация в ес!!!

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?