4020

Заобикаля ли санкциите "Лукойл"? ЕК няма никакви данни за продажбите на рафинерията

Европейската комисия няма данни за продажбите на рафинерията на "Лукойл" в Бургас. Това казаха от институцията във връзка с публикации на няколко неправителствени организации, свързани със заобикаляне на руските санкции от страна на "Лукойл", от които Русия е спечелила около 1 милиард евро, предаде БНТ.

Говорител на комисията припомни, че решението България да получи дерогация е било взето с единодушие от държавите членки. Причината за тази дерогация е да се гарантира сигурността на доставките за вътрешния пазар на страната.

"Дерогацията беше приета с единодушие от държавите членки. Има много специфична причина за тази дерогация и тя е да се гарантират сигурността на доставките. Въвеждането ѝ беше свързано и с причини, свързани с околната среда. Важен момент, който трябва да споменем, е, че тази дерогация е временна и изтича в края на другата година", каза Даниел Фери - говорител на ЕК.

За България е предвидена и отстъпка за износ на определени преработени петролни изделия за държави извън ЕС по причини, свързани с опазването на околната среда и сигурността. Дерогацията е временна е важи до края на следващата година.

Говорителят каза още, че когато има проблеми, свързани със съмнения за заобикаляне или нарушаване на санкциите срещу Русия, ЕК се свързва със съответната държава. Той обясни също, че отговорността за прилагането на санкциите срещу Русия е на самите държави членки.

От Европейската комисия съобщиха още, че в момента се подготвя 12-ият пакет от санкции срещу Русия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
emilia

emilia

10.11.2023 | 01:11

Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами~~~----->> https://min.lc/diabexin

Отговори
0 1
България

България

09.11.2023 | 22:16

Стига вече с тези данни, делегации и това, какво печелила Русия! Най-важното е, какво губят България и населението и!? Кризата се задълбочава, икономиките се сриват ежедневно, а ние тук си говорим, кой печелил и къде си влагал парите? В крайна сметка няма нищо по-важно от стандарта на живот на българите и какво влиза в държавната хазна! Щом Орбан може да мисли предимно за държавните интереси на Унгария въпреки, че тя е член ма ЕС, значи всички останали могат и трябва да го правят. Стига с това самоубийствено угодничене на външните сили!

Отговори
4 1
България

България

09.11.2023 | 22:17

....не делегации а дерогации.

Отговори
2 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?