49

Закриват домовете за хора с увреждания, ще ги настаняват в нови центрове

Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за пълнолетни лица с увреждания, които ще бъдат закрити в рамките на втория етап от процеса на деинституционализацията на дългосрочната грижата за възрастни. Те ще бъдат настанени в нови социални услуги от семеен тип, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Подготовката и извеждането им от институциите от стар тип ще бъде реализирано по мярката „Продължаваща подкрепа за дългосрочна грижа“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“, която беше одобрена от Комитета за наблюдение. Операцията е от стратегическо значение и е с бюджет от 12 млн. лв. Конкретен бенефициент е Агенцията за социално подпомагане, а допустим асоцииран партньор е Министерството на здравеопазването.

Допустимите дейности по мярката включват създаване и обучение на екипи за извършване на подготовка за извеждане, психологическо консултиране, оценка на специфичните медицински потребности и оценка на нуждата от интензивна подкрепа от специалисти. За настанените в Домовете за пълнолетни лица с увреждания ще бъде извършена индивидуална оценка и начертан план за извеждането. За хората, които са трайно настанени в държавни психиатрични болници, също ще бъде изготвена оценка на потребностите и ще бъдат насочени към подходящи социални услуги. За екипите, които извършват дейностите по проекта, ще бъде осигурена супервизия.

Основната цел на процедурата е да бъдат осигурени подходящи социални услуги от резидентен тип и адекватна интегрирана подкрепа за хората, които в момента живеят в Домове за пълнолетни лица с увреждания или са трайно настанени в държавни психиатрични болници.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Гадове мръсни посегнаха на инвалидите

Гадове мръсни посегнаха на инвалидите

28.11.2023 | 18:25

И от перото за инвалидите ли посегнаха да крадат мръсните гербаджии.

Отговори
5 0
ЛОШО...

ЛОШО...

28.11.2023 | 15:53

ЩЕ ГИ ВРЪЩАТ ПРИ РОДНИНИТЕ А ТЕ ЩЕ ГИ ПРАЩАТ ПО УЛИЦИТЕ.....Е ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА...ЩО ПАРИ ПОТРОШИ НАШАТА ОБЩИНА ПО РАЗНИ ПРОГРАМИ...ЩО ПАРИ ИЗЛАПАХА ТАНЕВА И ТЮТЮКОВ...НЕ Е ИСТИНА...

Отговори
11 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?