71

Заков: Политиците да проявят зрялост, идват шокови месеци

Политическата класа в България е изправена пред тест за държавност. Ако този тест не бъде издържан с отличен, ще имаме много сериозни проблеми в следващите между 6 и 9 месеца. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков пред bTV в отговор на въпрос за рисковете пред правителството във връзка с войната в Украйна.


Министър Заков каза, че шоковете за страната са много – повишаващите се цени на енергоносителите, на суровините, зараждаща се продоволствена криза, вероятна стагфлация – изключително неприятен период от икономическия цикъл. Война в Украйна се води на 400 км от България, посочи министър Заков. По думите му един от сценариите на развитие на тази война може да засегне много сериозно националната сигурност на България, като например разширяване на войната южно от Одеса, включително в Приднестровието.

Министърът е на мнение, че правителството трябва да се обедини около конкретни ценности, за да може България да бъде преведена през предстоящите шокове през следващите до 6-9 месеца, а след това да се мисли за избори. Цялата политическа класа трябва да прояви зрялост и държавнически подход. Това е необходимо на българския народ и на българската държава. В противен случай, ще изпаднем в една много тежка ситуация. Имам 20 години опит в дипломацията – няма консенсус, който е невъзможен, коментира министърът на отбраната.

На въпрос дали е разбрал защо "Има такъв народ" е напуснала управляващата коалиция, министърът каза, че това си е тяхно решение. Не съм поканен дори от ИТН да бъда част от правителството, бях поканен от премиера лично. Не мога да твърдя какви са били техните мотиви, каза Заков.

Той подчерта, че ако няма работещ парламент, спира модернизацията на българската армия. Подготвят се проекти за модернизация, вече има решения на Министерския съвет, които трябва да се придвижат към парламента. Ако това не се случи, модернизацията на армията спира в изключително критичен момент, посочи министърът.

Попитан дали съжалява, че е напуснал като посланик и е станал министър в правителство, което може да издържи няколко месеца, министър Заков каза, че калкулирал, че това винаги може да се случи и не съжалява. Военният министър каза също, че не е разочарован от актуализацията на бюджета в частта за неговото министерство. Трябва да бъдем реалисти. В момента е важно да направим бюджет, който да отговори на шоковете, които предстоят, посочи министър Заков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Заков защо си такъв инатлив чифут

Заков защо си такъв инатлив чифут

11.06.2022 | 17:15

Абе Заков Зако нъ плашиш нас Българите Ами Заков ти и компанията ви чифутска трябва да се плашите и да събирате куфарите кой за Кънадъ кой за Израел Тук във България ви чака Денафикация Кастрация Трапанация и Кремация И кото остане от чифутските ви лоени меса Ша иде за фармацията

Отговори
2 2
А бе Заков, а бе умно момче

А бе Заков, а бе умно момче

11.06.2022 | 16:36

Как не разбрахте, че oлигофрена със хиляди компромати го държат за стафидите братушките. Те вкараха борчетата, те корумпираха всичко мърдащо в България. Ами вземете му мръсните пари в Делауеър и ще слушка и ще скимти. Можели на един прoстак от Учин дол да му имате вяра?

Отговори
1 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?