49

Задава се опасно време! Затрупва ни 120 см сняг, най-суровата зима тепърва предстои

"Вятърът ще се усилва и ще повишава температурите. В София температурата следобед ще се повиши до 13 градуса. 

Топлото време ще се задържи и утре, но от следобед и вечерта започва промяна с увеличаване на облачността и валежи в страната.

Единственото опасно явление ще бъде увеличението на снежната покривка, вятърът ще бъде по-слаб", каза синоптикът Петър Янков.

Той прогнозира, че валежите в събота ще обхванат целия Балкански полуостров. 

"При нас в събота вечерта снежната покривка в северните райони ще достига 10-15 см, в южните - до 7 см.

В неделя валежите постепенно ще спират, а времето ще остане хладно", стана ясно още от прогнозата на Янков, направена в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Снежната покрива средно в планините е между 40 и 110-120 см. Следват по-студени дни до средата на следващата седмица, които ще задържат снежната покрива в населените места. 

"Следващата седмица времето ще бъде много динамично и с бързи промени в температурите. Ако в понеделник и вторник минималните температури се движат между -9 и -4 градуса, а максималните са между 2 и 4-5 градуса, в сряда бързо ще се повишат. Ще превалява дъжд и сняг.

В четвъртък ще захладнее и ще завали сняг, главно в западните планински райони. От петък започват нови валежи, застудяване и сложна обстановка в страната", съобщи Янков.

По думите му времето в следващите дни ще бъде много динамично, а студените дни предстоят в края на януари, когато към Балканите ще се спусне студен арктически въздух.

"Зимата започва да отстъпва, но при тези климатични промени времето над Балканите е много динамично и с чести циклони. Има леко изместване на зимата, природата компенсира с по-хладна пролет. 

Дългосрочните прогнози са за нормална пролет с повече сняг и по-студено време в началото на февруари", посочи още Янков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Пам

Пам

18.01.2024 | 17:42

Ще завали че и вие ще се ошашавите от къде е дошло

Отговори
1 1
656

656

18.01.2024 | 14:52

Който иска 20 градуса зимно време без сняг да се стяга за грип и вируси

Отговори
6 1
Човек

Човек

18.01.2024 | 13:48

Всеки ден ни заливат с "кошмарни" заглавия. Разноцветни кодове и страховити предсказания.... А е имало зикив, които в Пловдив е имало по 40 см сняг, а температурите са падали под -10-15 градуса. И какво? Зима е. Но префи никой не ни плашеше и заливсше със стрес. Еремето си е супер! И ще бъде супер за сезона. Дано не се запролети пак през февруари и Март, а след това. Ако стане, това е лошо за дръвчетата и реколтата. Всичко друго е излишен стрес.

Отговори
20 1
jon bon

jon bon

18.01.2024 | 13:22

По полека да не ни затрупа 3 метра сняг, ако заглавието ви не е наситено с драматизъм си мислите , че няма кой да ви го чете, но то е невярно и така дразните читателите си!!!

Отговори
20 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?