4020

Забравете за автомобилите на старо: Нови правила забраняват и да ги продаваме

Нови правила ще регулират притежаването на стари автомобили. Информирайте се преди да си купите 20-годишна кола.

Текстове, предложени от Министерството на околната среда, призовават за забраняване на вноса на коли с екокатегория под Евро 4. Предвижда се дори да се забрани на собствениците на такива коли да ги продават. 

Мярката е част от новия Интегриран план за енергетика и климат. Понастоящем текстовете са подложени на обществено обсъждане преди да бъдат внесени за одобрение в Европейската комисия. Целта е да се намалят вредните емисии.

Рестрикциите засягат най-вече 20-годишните автомобили или по-старите от 20 години. Но освен за вноса, забрана ще има и за продажбите. Тоест, ако сте собственик на стара кола и искате да я продадете, ще може да го направи, но за трета държава. Или да я предаде за скрап. 

В новия план е предвидено вносът и продажбата на коли под Евро 4 да бъде преустановен. Идеята срещна съпротивата на вносителите на коли.

От Асоциацията на вносителите на автомобили смятат, че мярката заплашва хората от селата и малките градове.

Друга от мерките в плана предвижда да се спрат от движение коли, на които са премахнати катализаторите или филтрите за твърди частици. А данъците за старите автомобили да станат по-високи.

От Министерството на околната среда и водите не коментираха темата, тъй като планът е в процес на обществено обсъждане, предава Нова телевизия.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?