1553

Забраната за реклама на хазарт влиза в сила от днес

От днес влиза в сила новият закон за хазарта, който въвежда почти пълна забрана на рекламата на хазарт. Той бе обнародван на 14-ти май в "Държавен вестник". Хазартните игри не могат да се рекламират в медиите, близо до учебни заведения и върху сгради, като за нарушителите са предвидени глоби в размер до 30 хиляди лева.

Изключение ще са единствено фасадите на казината и другите обекти, които имат лиценз да организират хазартни игри. Реклама се допуска и върху спортна екипировка, спортни съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове и сдружения и организации.

Новият закон за хазарта бе приет в последния работен ден преди изборите на 49-то Народно събрание. Законопроектът бе внесен от ГЕРБ и ДПС и бе гласуван с пълно единодушие.

С промените в Закона за хазарта беше приета и друга мярка - 15% таван на търговската надценка за хляба. Новата регулация предвижда да бъде удължен до края на 2024 г. срокът за нулева ДДС ставка за хляба и брашното, а едновременно с това да се въведе таван от 15% върху надценката на продажната цена на три вида хляб - бял, типов и "Добруджа".

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?