71

За пръв път: Обявиха колко българи живеят в Германия

„Според статистиката в края на миналата година 410 000 български граждани официално са регистрирани Германия. Това действително е най-голямата мигрантска българска  диаспора в Европа“, заяви пред bTV Марина Лякова, доктор на социологическите науки и научен сътрудник в института за трансдисциплинарни науки в Университета в Карлсруе.

 
До този момент нямаше конкретни данни колко българи живеят във федерацията.

Лякова събира между страниците на книгата си първото по рода си изследване на трите големи периода на българската миграция в Германия, като първият е по времето на социализма.

„Хората са се занимавали с много ниски на пазара на труда сегменти, за да могат да оцелеят. Разбира се, има и други биографии, биографии на звезди, оперни певци, които идват да пеят, хора на изкуството, които примерно са следвали в ГДР. В ГДР е съвършено различна миграцията. Там вече идва една така да кажем номенклатура, която са получавали изобщо разрешение да следват в Източна Германия“, допълни социологът.

 
Вторият период на миграция е от 1990 година до 2007 година.

„Тогава българите на практика нямат право да влизат в Германия. Без визи и съответно много трудно е да се намери работа. Предимно идват млади хора като студенти. Някои са записани за студенти, но търсят свое препитание на пазара на труда и се занимават с всякакви дейности, които не винаги отговарят на квалификацията им“, посочи Лякова.

След влизането на България в ЕС започва периодът на най-масова миграция.

„Вече идват висококвалифицирани, завършили в Германия с много лесен достъп до пазара на труда. Има и хора, които нямат никаква квалификация, но въпреки това намират работа и намират препитание. Ако трябва да го обобщя на разговорен език, сега е най-лесно и най-отворено да идват мигранти в Германия“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
А бе,кой където ще да ходи..

А бе,кой където ще да ходи..

15.10.2022 | 19:22

На тия,дето тепърва се готвят да тръгват,морето им е до колене.Само да ви предупредя,в Европа никой не търпи мързели,търтеи и некадърни стакавки…та въобще добре си помислете дали ви издържат силите и дали сте за навън.Навън е само за мбого работливи и пробивни хора.Запада бай Ганьо и празнословия не търпи ни ден.Та да си емигрант не е за всеки.Оттам нататък всеки да си прави сметката,стиска ли му или не..скатавки и търтеи търпят само в Бг.

Отговори
10 1
Добавки

Добавки

15.10.2022 | 22:43

Глупости ,знаете ли вие колко много ,мързеливци живеят и то не лошо. Дори правят и Български училища

Отговори
2 3
Нима?!Я ми докажи за 1-2 само,дето са скатавки и не работят и кой ги

Нима?!Я ми докажи за 1-2 само,дето са скатавки и не работят и кой ги

16.10.2022 | 11:11

Търпи и на каква работа?

Отговори
1 0
КАТО ДОБАВИМЕ И

КАТО ДОБАВИМЕ И

15.10.2022 | 19:14

6 500 000 ТУКА, КОЛКО МИЛИАРДА СТЕ ВЪЩНОСТ БЕ, ЛАПАЧИ НА Г О В Н А :)

Отговори
0 4
Западняк

Западняк

15.10.2022 | 16:26

Стягайте куфарите!

Отговори
4 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?