3906

За по-ниски сметки: Ето как да пестим ток през зимата

Зима е и макар че все още е ноември, вече има много сняг и е студено. Температурите започнаха и все по-често да падат под 0 градуса. Хората избират различни методи за отопление, но преобладаващата част от тях са свързани с ползването на ток. Като цяло зимните месеци и по-ниските температури са предпоставка за по-висока консумация на електроенергия за всяко нещо от бита. А съвсем скоро тя ще се удвои с наближаващите празници, почивни дни, повече време у дома и посрещане на близки на трапезата.

За да не се стига до шокиращи сметки и трудности, а и да помагаме на природата да диша - на фона на глобалното затопляне и все по-голяма консумация, ето полезни начини за това как бързо, лесно и ефикасно да пестим електроенергия, а и безопасно да я използваме у дома и на работното място.

 Отопление у дома

За да затоплите ефикасно помещение, отоплителните тела трябва да са поставени на подходящо място в стаята. Прозорците трябва да се отварят напълно за кратко време. Продължително притворени прозорци пропускат много топлина навън и малко свеж въздух вътре. През нощта температурите на отоплителните уреди трябва леко да бъдат понижени, като помещенията не бива да се охлаждат напълно. Прозорците и вратите трябва да са уплътнени добре, посочват от Енерго-Про.

 
 На светло или на тъмно

Препоръчително е използването на енергоспестяващи осветителни тела. Така например една енергоспестяваща лампа с мощност 20 W доставя същото количество светлина като лампа с нажежаема жичка с мощност 100 W. Не забравяйте - честото включване и изключване скъсява експлоатационния период на енергоспестяващата лампа.

 
 Домашни електроуреди

Най-разпространеният метод е да не оставяме електроуред включен без необходимост. Не бива в стая, в която няма никого, да светят лампи, да има включен телевизор и т.н. Също така трябва да се използват само изправни електроуреди. Никой електроуред не оползотворява изцяло консумираната електроенергия. Когато през съединителните проводници и през проводниците на даден консуматор протича ток, в тях се отделя топлина. Ако консуматорът не е нагревател, смятаме тази енергия за загубена, защото не се използва. Затова важно правило за пестене на енергия е да използваме уреди с по-висок енергиен клас, защото колкото по-висок е енергийният клас, толкова по-икономичен е уредът, пише e-prosveta.bg.

 

 Телевизор

Подмяната на стари телевизори с нови води до спестяване на електроенергия с до 80%. Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа (работен режим Stand-By) годишно около 150 kWh електроенергия. Спрямо тях новите уреди консумират значително по-малко електроенергия. Изключвайте телевизора и радиото когато не ги използвате.


 Фурна, котлони и готварски уреди

Фурната да се нагрява предварително само в извънредни случаи.

Топлината се предава оптимално, когато диаметърът на котлона съответства на диаметъра на съда, сложен върху него. Изключвайте котлоните преди края на времето на кипене и ползвайте остатъчната топлина.

За затопляне и кипване на порции до 400 г на микровълната фурна й е необходимо по-малко време от котлона.

При пържене на месо за кратко време трябва да се използва тиган. Използването на специалните съдове за месо, поставени в микровълнова фурна, ще излезе по-скъпо, тъй като специалната посуда трябва да се нагрее осем до десет минути при пълна мощност.

 

Приготвянето на кафе в кафе-машина е с 50% по-евтино, отколкото кипване на вода на котлон.

Използването на фритюрник вместо електрическа печка спестява до 25% енергия.

При варенето на яйца е по-добре да се използва електрическа яйцеварка, с която, в сравнение с тенджерата, ще спестите до 50% електроенергия.

Печенето на филийките с тостер също се оказва енергоспестяващо (с около 70%) в сравнение с фурната.

 

 Хладилник и фризер

Хладилниците и фризерите не трябва да се намират в непосредствена близост до печка или отоплителен уред. В неотоплени помещения с добра вентилация имате най-ниската консумация на електричество.

При стационарни уреди и уреди с долна част трябва да държите вентилационната решетка свободна, за да може отделената от уреда топлина да бъде отведена бързо.

Трябва да се внимава за оптимална температура на складовете в охладителните уреди (в хладилника 7° C са достатъчни, във фризера – минус 18° C).

Хранителните продукти трябва да се охлаждат и замразяват само правилно опаковани.
Включването на степен охлаждане „Супер“ трябва да става само ако се охлаждат големи количества. Дефектните врати трябва да се сменят веднага. Редовното размразяване е енергоспестяващо.

 

 Пералня, сушилня и съдомиялна

За леко замърсени чинии е достатъчно използването на спестяващата или кратката програма.

За нормално замърсено бяло пране трябва да бъде избрана енергоспестяващата програма, или 60° C температура на пране. Предварителното пране е необходимо само за силно замърсени дрехи.

Ако имате по-дребни неща за отделно изпиране, изберете кратката програма, но внимавайте: при използване на кратката програма се консумира два пъти повече електроенергия и вода, отколкото ако се използва веднъж нормалната програма.

Преди да преместите цялото изпрано пране в сушилнята, оставете го да се завърти добре в центрофугата (по възможност на 1200 оборота, но минимум 800 оборота на минута).

Сложете цялото пране в сушилнята. Ако сложите цялото количество пране на два пъти в сушилнята, ще консумирате около 30% повече електроенергия.

След всяко сушене почиствайте въздушния филтър (сито за прахообразна маса), за да предотвратите удължаване на времето за сушене. Душ

Ползването на душ е по-препоръчително от ползването на вана. За една пълна вана (140–180 литра) е необходима около три пъти повече енергия, отколкото за вземането на един петминутен душ. Вземането на душ вместо вана спестява седмично и около 1500 литра питейна вода.

 Като цяло подмяната на прозоречните системи, дограми, електрическата инсталация, ВиК инсталацията повишават енергийната ефективност на една сграда и съответно и на жилищата в нея, посочват специалистите.

Санирането, пък, допринася за удължаване живота на жилището, като запазва основните функции на сградата и повишава нейния експлоатационен период. Сградата става по-устойчива на външни влияния, по-комфортнa и приятнa за живеене. Подобрява се екологичната среда за живеене, намаляват се вредните емисии. Санирането допринася за повишаване на иконимическата ефективност, като разходите за топло и електроенергия намаляват в значителна степен, пише dariknews.bg.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Как да пестим ли?

Как да пестим ли?

29.11.2023 | 08:22

БЪЛГАРСКИ дърва, в БЪЛГАРСКА печка, сечени от БЪЛГАРСКИ работници, транспортирани с БЪЛГАРСКИ транспорт! РУК за ГЪZZПРОМ - спонсори ба убиставата на деца в УКрайна!

Отговори
3 1
Da  vi...

Da vi...

02.12.2023 | 04:30

Feodali,odrahte ni kojite i ni karate, da pestim!!! Da ne è tova severna koreia?! Vie pestite li vostra...

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?