4232

За първи път в България! Посрещат чудотворни мощи на необикновен светец, иконата лекува рак

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства и т.н.

 

Иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения пристигат първо в Габрово на 11 юни в храм „Успение Богородично“.

В неделя във Велико Търново светинята ще бъдат тържествено изложена в центъра на Катедралния храм „Рождество Богородично“. Мощите са вградени в икона с образа на съвременния светец, чието успение е през 1964 година. Иконата ще престои в целия ден изложена в храма за поклонение от вярващия народ, а в 18 часа ще бъда отслужен молебен за здраве.
  

 

БГНЕС
 

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания.

Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболява се 13 годишен от проказа и 60 години е страдал от тази болест. Целият си живот е прекарал в болница изолиран от света. В Гърция го наричат тайният светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни на малцината, които са го познавали. Неговият живот е бил изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Тихо е носел своя кръст на мъченик, макар да не е пролял и капка кръв.

Свидетелство за едно чудо е споделил години след смъртта на св. Никифор, неговото духовно чедо, отец Евмений. Той се грижел за слепия и парализиран от проказата светия, като една нощ се усъмнил дали е изключил печката в болничната му стая. Втурнал се натам изплашен да не се запали, но тихо отворил вратата. За негово огромно учудване, той видял страдалецът, който бил във въздуха, на метър от земята, левитиращ и изпаднал в молитва, цитира dariknews.bg.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?