4020

За първи път у нас: Чудотворните мощи на Никифор Прокажения носят изцеление

За първи път в България ще бъде изложена за поклонение иконата с чудотворните мощи на свети Никифор Прокажения. Тя ще бъде изложена за поклонение само един ден - на 12 юни в Горна Оряховица, заедно с чудотворните мощи на светеца, пише „Телеграф”.

В 9 часа с камбанен звън иконата бе посрещната в храма „Успение Богородично“ и ще остане в църквата за поклонение през целия ден. В 18 часа пред иконата с мощите на свети Никифор Прокажения Чудотворец ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение. Поклонението пред иконата и мощите на светеца ще бъде съпътствано от представяне на книгата за неговия живот и чудеса – „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“, в храма в 18.30 часа от издателя за България Ангел Бончев. Автор на книгата е атонският монах Симон Светогорец.

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество тежки заболявания.

Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. Когато е на 13 години, той започва работа в местна бръснарница, но развива симптомите на проказа. На 16 години той заминава за Египет, защото не желаел да бъде заточен на остров Спиналонга, където по онова време пребивавали болните от проказа. През 1914 г. Николай, както е светското име на свети Никифор, пристига на остров Хиос и бива приет в болница за прокажени, където посещава и църквата „Свети Лазар“. Там той среща отец Антим Вагианос, който по-късно бива също канонизиран за светец. Свети Антим вижда в Николай любовта и отдадеността му към Църквата и усамотения монашески живот. Николай бива постриган в монашество и приема името Никифор. Цял живот Никифор прекарва в молитва и упование в Бога, аскетизъм и търпение.

Почива на 4 януари 1964 година. Неговите мощи и до днес са нетленни и благоухаят. През 2012 г. свети Никифор е причислен към лика на светиите от Вселенската патриаршия.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?