44

За първи път! Митрополит Николай оглави богослужение в Желязната църква в Истанбул СНИМКИ

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави Светата божествена литургия в българския православен храм "Св. Стефан" в Истанбул, по-известен като Желязната църква. 

За първи път български митрополит възглави Светата Литургия в пълно архиерейско облачение без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция. Повод за църковния празник е инициативата на Църковното настоятелство да отбележи по този начин 1160-тата годишнина от покръстването на българите.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор "Св ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Десетки миряни от  българската православна общност се събраха в Божия дом, за да съучастват в благодатта на светата Литургия. Всички с едно сърце и уста казаха Господнята молитва "Отче наш" и Символа на вярата.

На историческото богослужение присъстваха инж. Ангел Чолаков - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Турция, Васил Вълчев - генерален консул на Република България в Истанбул, Димитър Йотеф - председател на църковното настоятелство, и други. 

В края на богослужбата Високопреосвещеният митрополит Николай  се обърна с вдъхновено слово като поздрави църковното настоятелство и всички боголюбиви и родолюбиви българи, изпълнили в този ден  историческата светиня за българския народ, подчертавайки ролята на българската общност в Истанбул, започнала преди век и половина, за утвърждаването на Българската църква в голямата общност на световното православие. Владиката зказа искрена благодарност на Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей за оказаната чест и доверие чрез специалното му упълномощаване да възглави светата Литургия.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров. 

В съслужение с митрополит Никилай бяха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий - игумен на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският епископ Висарион - втори викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Харалампий Ничев - клирик на Вселенската патриаршия, архимандрит Максим,  свещеноиконом Тодор (Старозагорска Митрополия), свещеноиконом Василий Кашоров, митрополитският протодякон Илиян Александров и протодякон Димитър Куманов.

снимки от Пловдивска света митрополия

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?