За отвличане - затвор до живот

Бойко Борисов готов със закона за похищенията. Цветанов призна, че полицаите играят с бандити

30 години затвор да е наказанието за извършителите на отвличания, а при причиняване на нараняване или смърт на жертвата присъдата да е доживотна. Това е предложението на министър-председателя Бойко Борисов, което той обяви пред телевизия PRO.BG. Тези хора не трябва да бъдат оставяни да се връщат пак на улицата, категоричен е премиерът, който преди два дни заяви, че ще поръча да бъде изготвен такъв закон.

В сряда вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че законът ще се пише, след като се изучат европейските практики, но по думите на Борисов той е вече готов. Документът е от една страница и е подготвен от юристи на Министерството на вътрешните работи, обяви премиерът. „Когато през 2004 година като главен секретар на МВР бях на посещение в Лондон, от Скотланд Ярд ми казаха: Гответе се след убийствата да започнат отвличанията", каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят обяви, че има нужда от специален закон за отвличанията, веднага след похищението на 20-годишния студент Румен Гунински-син в Студентски град на 19 октомври. На пресконференция тогава той обясни, че ще разговаря с юристи, за да види дали не може да се направи закон за отвличанията - „от една страничка, но с изключително тежки санкции". След изявлението на премиера тогава министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви, че дали ще бъде отделен конкретен текст в Наказателния кодекс, или ще се пише нов закон, не е ясно. Дори да има закон, ще направим промени в НК по тази материя като начало, коментира още Попова. В момента отвличанията се наказват със затвор от 3 до 10 години.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов призна, че служители на МВР са замесени с хора от престъпните структури. Не бих казал, че няма хора от МВР, които помагат на организираните престъпни групи, дори и днес (бел. ред. вчера). Тече една операция, свързана със замесени служители от министерството в контрабандна схема, каза Цветанов. Той посочи, че няма как да се отрече, че хора от системата на МВР подпомагат престъпниците с вътрешна информация. В момента обаче се изготвят контролни механизми, които да ограничат изтичането на информация.

Основният ресурс на МВР в момента е насочен към залавянето на поредните нарушители, подчерта Цветанов. Той отказа да коментира версиите, по които работи полицията във връзка с отвличането на студента Румен Гунински. Цветанов уточни, че в момента се работи по изготвянето на цялостна концепция за създаването на Закон за отвличанията.

По думите му след влизане в сила на подобен закон разкриваемостта на отвличанията ще бъде по-висока, а по-тежката наказателна отговорност ще доведе до по-голяма справедливост.

До момента все още няма информация похитителите да са поискали откуп от родителите и близките на отвлечения Румен Гунински. По неофициални данни разследването е насочено към хора, имащи бизнес отношения с бащата Румен Гунински. Вече са разпитани негови партньори и конкуренти. Основната версия е, че става въпрос за отвличане с цел изплащането на дългове, а не се касае за класическо похищение с цел откуп.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?