За малко бой в студиото заради скандалния учебник по история

Лют спор в ефира на bTV изпоти водещия Антон Хекимян малко преди финала на сутрешния блок. Темата на разпрата бяха няколко извадки от учебника за трети клас по „Човекът и обществото“, които според националиста Костадин Костадинов са погрешни и изпращат към децата неправилни послания. За скандалното издание БЛИЦ съобщи преди дни. За да обяснят философията на учебника в студиото бяха проф. Мария Радева – автор на учебници по история, младият учител Емил Джасим, проф. Мария Босева – редактор на учебника, Диана Вълчанова от Министерство на образованието, както и самият Костадинов, който разбуни духовете в интернет. Според него, в учебника непрекъснато се изтъква етническото многообразие в България, но българският етнос постоянно се подценява и дори се избягва да се споменава. „Левски е заловен от полицията“ - това е една от постановките, с които той не е съгласен, защото не се обяснява, че това е турска полиция. По същия начин „Априлското въстание е продължило кратко, потушено е бързо, избити са хиляди мъже, жени и деца“, но не става ясно от кого е потушено. Баташкото клане е пропуснато.

 

„Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“, „Хората в Западна Европа, Съединените щати и Русия протестирали срещу султанската власт“, са някои от останалите фрази, с които не е съгласен Костадинов, който е общински съветник във Варна и директор на историческия музей в Добрич.

 

Авторите на учебниците обаче, смятат, че примерите на Костадинов са извадени от контекста и са представени манипулативно. „Шест месеца аз седя и наблюдавам спокойно това, което той (Костадинов) е написал, и неговите фенове, включително до груби обвинения, вулгарни, заплахи има в неговия текст. Затова с неговите обвинения няма да се занимавам. Нека да говорим за посланията в учебника“, заяви проф. Радева.

 

Според тях, в учебника било достатъчно ясно, че българите са живели под османска власт и не било нужно постоянно да се натъртва „турска полиция“, „турци“ и т.н. Проф. Радева цитира програмата на образователното министерство, която изисква на децата да бъде показано многообразието от народности, част от българското общество.

 

„Когато става въпрос за българите и за българската история, някак си за мен не е нормално да трябва непрекъснато да подчертаваме българите. По тая логика трябва навсякъде в София да има табелки, които да сочат „Витоша“. Тук става въпрос за нещо очевидно“, включи се и Джасим. Според него, много хора биха искали Костадинов да си скъса дипломата по балканистика.

 

Основният спор вървеше между Хекимян, Джасим, Радева и Костадинов. Другите две дами почти не можаха да се включат. Водещият се надяваше, че емоциите ще се охладят след рекламите и побърза да ги обяви. Оказа се, че това само е ожесточило разпрата. След паузата Хекимян обясни на зрителите, че „на почивката“ е възникнал сериозен риск от ръкопашен бой между Джасим и Костадинов. Това стана очевидно и от говорилнята, с която започна втората част.

 

Историците се нахвърлиха на Костадинов за това, че той не е историк, а е завършил балканистика. „Аз се съгласих да участвам в предаването, само защото аз исках да вярвам, че колегата Костадинов е истински историк, който е специализирал балканска история. Специалност „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“ има само в Историческия факултет на Софийския университет“, тросна се Радева.

 

Тя потвърди, че учебникът е бил коригиран, но не по същество. Това изтъкна и редакторът Мария Босева. Според нея, Костадинов раздухва случая, за да си прави реклама и политическа пропаганда.

 

До консенсус така и не се стигна. След нова рекламна пауза и влизането на нов гост в студиото – професорът траколог Валерия Фол, стана ясно, че обсъждането на постановките в учебника на третокласниците продължава и в коридорите на телевизията. „Разпалената дискусия продължава и пред студиото ни. За щастие не се чува чак до тук“, каза водещият.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
гост

гост

02.09.2014 | 10:32

Стига с тези оправдания кой бил или не бил историк,а по-важното е кой е Българин, Патриот и Родолюбец! Левски,Ботев,Вазов и всичките ни Велики личности ще се обърнат в гроба при това,което се случва през последните години в България. Според нашите управляващи, издатели и редактори на такива учебници просто да се отречем от нашата история и да вземем да говорим на турски! Възмутена съм какво се случва и до кога ще продължаваме да търпим всичките им произволия!!! \n

Отговори
0 0
власт и пари

власт и пари

01.09.2014 | 14:37

Б стремежа си към властта и парите много от българите са готови да служат на \" когото трябва\". Тези чиновници изпълняват някакви учебни програми внедрени от ДПС, които вече имат здрави позиции във властта. ДПС управниците, както и циганите си правят каквото поискат в името на \"етническия мир\", проповядван от партиите, които разчитат на този електорат. Без национално самосъзнание България е обречена, за съжаление. Младежта е носител на прогреса, и когато тази младеж е \" дрогирана\" по даден образец, печелят авторите на сценария - възстановяване на Османсакта империя в нова формула проповадвана днес от Джихидистите, които са в настъпление.

Отговори
0 0
фесове!

фесове!

01.09.2014 | 12:13

Мария Радева Емил Джасим, . Мария Босева -фесаджий-родоотстъпници,замазват историческата правда за да се налага все по-ударно и безпроблемно политиката на Давитоглу-за турския културно-исторически ареал на балканите.\"\"не е нормално да трябва непрекъснато да подчертаваме българите\"\". а за него оооо нормално е! и нито един български историк не се изказа срещу попълзновенията на турция.СРАМ И ПОЗОР! Русия водила \"информационна\" \"хибридна\" война срещу България,а тоя съсед който обосновава културно-историческа война срещу нас-нито дума!СРАМ И ПОЗОР!Ей от такива мекерета сме били 500 години под робство,ПАРДОН-ДОМАКИНИ НА ГОСТИ НА НАШАТА ЗЕМЯ. СРАМ И ПОЗОР!

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?