71

За да не караме Великден на салата: Македонско агне от фризера вместо прясна БГ мръвка

 Цените на агнешкото тази година ще принудят мнозина българи да седнат на трапеза без традиционното месо за празника. Проверката на "Марица" показа, че в навечерието на Великден основните храни и продукти за родния потребител са скочили средно с 37 на сто спрямо миналата година.

С наближаването на 24 април темата за празничната трапеза вече вълнува всяко домакинство. Заради ценовия галоп при храните мнозина отсега пазаруват за Великден, притеснени, че цените ще скочат още в оставащите дни до празника. За родния потребител лошата новина е, че всички 20 артикула от празничната потребителска кошница са поскъпнали с близо една трета, макар и данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища да показват по-малки нива от малко над 20 на сто. Причината е, че техните изследвания показват цените на едро, на които нито едно домакинство не пазарува.

Десет дни преди Великден цената на агнешкото в магазините тръгва от 20 лева нагоре за българско месо и стига до 30 лева в специализираните магазини. Масово в големите вериги килограм охладена плешка, родно производство, върви за 26 лева. Това значи, че

стандартна плешка от 2,5 кг излиза около 60-65 лв.

през тази година. Който иска да мине по-тънко, трябва да търси внесено от Македония замразено агнешко месо, което върви от 16 до 19 лв./кг, колкото през миналата година струваше прясното българско месо за Великден. 

Според търговците скъпотията тази година ще принуди куп българи да посрещнат празника без агнешко на трапезата. Юлиан Тошев - собственик на месарски магазин, е категоричен, че търсенето е рекордно ниско. По думите на търговеца, по това време миналата година е имал заявки за близо 350 кг агнешко месо, докато към момента поръчките са за малко над 100 кг, което се дължи както на близо 50-процентното покачване на цената, така и на поскъпването на всички останали продукти от кошницата. 

Въпреки скока на традиционното за празника месо, в процентни стойности най-голямо поскъпване имаме при

яйцата, които са увеличили цената си с близо 65%

за година. В навечерието на миналогодишния Великден 10 яйца размер L на дребно в търговската мрежа в Пловдив са стрували 2,90 лв., докато в момента цената е 4,80 лв., показа репортерска проверка на "Марица". 

Скокът на хляба и тестените изделия съвсем естествено повлече  и цената на козунака. Най-масовият тип празничен сладкиш е скочил с близо 40% в рамките на година - до 3,90 лв. Ако обаче искаме по-качествен козунак с масло, цените са двойни. Зеленчуците също са сериозно поскъпнали. Доматите и краставиците също са с по 50% отгоре само за една година. Домати, внос от Гърция, които през април 2021-ва са се търгували за 3,20 лв./кг, сега вече гонят 5 лева. Въпреки че краставиците поевтиняха, салатата с тях на великденската трапеза ще скочи с допълнителни 3,60 лв., при цена около 2,40 лв. през 2021 г. Репичките и зелената салата също са нагоре с близо 50 на сто.

На фона на лавината с цените зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов обяви, че 

агнешкото би трябвало да не надминава 20 лв. за килограм

според изчисления на фермери. На въпрос дали е възможна спекула с цените на хранителните продукти около Великден, ресорният зам.-министър отговори, че очаква спекула във всички направления и затова НАП и БАБХ ще следят стриктно покрай празниците както за цените, така и за качеството на храните. 

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев коментира, че скъпото месо през тази година се дължи на по-високите разходи - токът за бизнеса е над 200% отгоре, а цените на горивата са с над 35% по-високи. По думите му, на някои места в страната 1 кг фураж вече струва повече от литър краве мляко. Животновъдите са категорични, че въпреки че килограм живо тегло агнешко излиза от кланиците на 8 до 10 лв., в търговската мрежа се продава тройно по-скъпо.

 

Капарират за Гергьовден и за абитуриентските балове  

Кошарите в Подбалкана се изпразниха

Кланици и търговци изкупиха агнетата от Подбалкана преди Великден. Само за два дни цената на килограм живо тегло скочи с повече от три лева. В началото на април купуването вървеше умерено, на цена до 7 лева, фермерите коментираха, че това ще е цената на стоката им и за Великден. Седмица по-късно търсенето рязко нарасна и кошарите се изпразниха. Животновъдите  поискаха за стоката си до 10 лева за килограм. Това разказаха пред „Марица“ фермери от Калофер.

Като причина за поскъпването те посочиха рязкото повишаване на цената на фуража. Само преди два месеца зърното за храна на овцете беше до 35 ст.  за килограм, после стана 65 ст., но вече е 75-80 ст. Фермерите твърдят, че изпитват затруднения ​да изхранват животните си. Скокът на цените на горивата също се отразява.

Въпреки това обаче те са доволни от пазара. Според тях българските агнета ще бъдат предпочитани, въпреки по-високите цени. Всеизвестно е, че те са с отлични вкусови и хранителни качества и уханието на печено родно агне превъзхожда вносното замразено месо.

Затова и фермите от Калофер до Клисура са спокойни, че ще пласират стоката си. Освен прекупвачи, търговци и кланици, на място идват хора, които търсят по едно или две агнета за семейната трапеза. Производителят и купувачът се договарят за всяка продажба и всяка цена е за конкретно агне. Търсенето на агнетата ще продължи и през май - идва Гергьовден, а след това и абитуриентските балове.

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
баба Слава Укринска

баба Слава Укринска

14.04.2022 | 14:32

За македонски агънца вместо български вярвам Путин пак е виновен!?

Отговори
4 3
Продажниците

Продажниците

14.04.2022 | 11:09

Да не забравят и по едно агънце безплатно да дадат на на бежанците!А ние можем да гладуваме.Също можем и да гласуваме!

Отговори
11 3
МРЪСЕН ФАШИСТ!

МРЪСЕН ФАШИСТ!

14.04.2022 | 11:30

Ако вашия патрон Путлер не беше избивал хората и разрушил домовете им, те нямаше да избягаъ от хубаво тук! Разбра ли, ИЗ ВЕРГ?

Отговори
4 11
Изтрещяло наци

Изтрещяло наци

14.04.2022 | 11:42

Пий си хапчетата! Вземи си у вас няколко бежанци за успокоение!

Отговори
7 3
Аз не

Аз не

14.04.2022 | 10:34

ям месо, не се тъпча, защото било празник и не ми пука за човешката простотия. А тя е безкрайна.

Отговори
2 3
БЕЛОМОРКАНАЛ

БЕЛОМОРКАНАЛ

14.04.2022 | 10:18

СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ! ПОЛУЧАВАТЕ СУБСИДИИ ЗА 550 000 КРАВИ И 1 000 000 ОВЦЕ. ЗНАЧИ МАГАЗИНИТЕ СА ПЪЛНИ С ЕВТИНО МЕСО :)

Отговори
1 1
До ония, дето пълнеха бидони с бензин

До ония, дето пълнеха бидони с бензин

14.04.2022 | 10:07

И дето ревяха за 30 лева агнешко! В Билла Пловдив до Гарата има предна плешка, агнешка, българска на 17.99 лева килото! И заден бут на 19.99 лева килото! Със син печат (значи - българско). Със здраве!

Отговори
9 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?