46

За ценители! 5 декември е денят на прекрасното турско кафе

Световноизвестна напитка, турското кафе заема важно място в турската култура. Напитката е толкова значима, че през 2013 г. ЮНЕСКО определи 5 декември за Световен Ден на Турското Кафе. Нека отпразнуваме този ден с горещо, турско кафе с хубава пяна!

Турското кафе заема специално място в традиционната турска култура. Прецизната техника на приготвяне на кафето, неговият ароматен вкус, отличителната му пяна и неговото представяне са безценен елемент от турското гостоприемство и приятелство. За турското кафе се казва, че „Кафето пази спомен от четиридесет години“ – доказателство за неразделната роля на напитката и приятелството в ежедневието и дори след четиридесет години. 

Турското кафе омагьосва любителите на кафето със своя аромат и кадифена пяна, както и със стилните си презентации. Също известно със своите ободряващи и енергизиращи свойства и поради уникалния си традиционен вкус, турското кафе бе включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство през 2013 г. 5ти декември, датата на вписването на турското кафе в списъка на ЮНЕСКО, се отбелязва като „Световен Ден на Турското Кафе“.

Винаги уникален вкус и вековна техника на приготвяне

Кафето пристига за първи път в Турция от Йемен по време на управлението на Османския Султан Сюлейман Великолепни (1520-1566). Около средата на 16-ти век в Истанбул започват да се откриват обществени кафенета, които правят напитката все по-популярната пред по-широка аудитория. Когато насладата от турското кафе навлиза и става модерна в региона и извън него, търговците започват  да търгуват кафе на зърна през границите. Така турското кафе, известно със своя силен и привлекателен вкус, се превръща в звездна атракция в кафенетата из цяла Европа.

Най-важната характеристика, отличаваща турското кафе от другите видове, е финото му мелене. Зърната се смилат на прах, след което този прах се сварява бавно във вряща вода и се сервира. Този метод води прахта до утайка , която потъва на дъното на чашата. В допълнение, последователността на метода му на приготвяне отличава турското кафе от другите видове кафе напитки; за разлика от европейското кафе, приготвянето на турското кафе е запазило технологията си от векове.

Друг уникален акцент на турското кафе е неговото представяне. Турското кафе се сервира в малки чашки, придружено с чаша вода и парченце десерт. Водата освежава небцето и подчертава вкуса на кафето, докато десерта подслаждат езика.

 

Също така, е неразделна част от традициите и социалния живот

Турското кафе е ключов елемент при общуването и културата в Турция. Например кафето винаги се сервира след хранене. То е неразделна част от разговорите с приятели; когато се забавлявате у дома, домакинът ще попита гостите първо дали искат да пият кафе. Когато бъдещ младоженец посети къщата на своята избраница, за да поиска ръката й, бъдещата булка прави турско кафе за своя ухажор и семейството му. Легендата разказва, че тя слага в кафето на ухажора си сол, вместо захар и ако все пак той го изпиие, означава, че е готов на всичко за нея.

Има и традиция за „четене на утайка“, която е известна като „гледане на кафе“: след като се изпие кафето, чашата се похлупва надолу върху чинийката. След минути се обръща и формите образувани от утайката се тълкуват. Тази прекрасна и фантастична традиция също е чудна част от турската култура.

Турското кафе винаги присъства при специални поводи и с най- голямо удоволствие празнуваме световния ден на тази ароматна напитка на 5 декември!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?