4020

За 90 години Сандю Бешев даде на два върха името Пловдив

До Трона на Зевс на Олимп дълголетният алпинист се е изкачвал цели 53 пъти

Наричат го Кръстника на върхове. Напълно заслужено - назовал е с български имена цели 15 девствени върха по света. Освен легенда на българския алпинизъм, доц. Сандю Бешев е достоен за Рекордите на Гинес - има планинарски стаж от 70 години, в които е изкачил над 500 върха, написал е 28 книги за планини и подготвя 29-ата. Катерач, планински водач, летописец на българския и световния алпинизъм.

Изкачил е върхове на три континента - Европа, Азия, Южна Америка. Заедно с  проф. Георги Атанасов и Енчо Петков доц. Бешев е  в тройката на първото поколение големи алпинисти на България.

На 15 върха е стъпил за пръв път и ги е кръстил със звучни нашенски имена - по правилата на Международната федерация по алпинизъм.  

Благодарение на него два върха - в Памир и Кавказ, носят името Пловдив. Три върха -  включително в Перу, са наречени България. Бил е водач на десетки експедиции - по българските планини, в Алпите, Кавказ, Андите.

Трудно е за вярване, че човек, който катери стръмнини със завидно за младежи темпо, става на 90 на 18 март. Сандю е пример за кипящ от енергия човек, за когото годините не са спирачка, а мотивация. Рецептата му за дълголетие е проста - здрав балканджийски ген, непрекъснато движение по високото, бягство от дребнотемието.

Дори голямата любов го спохожда в планината - негова дългогодишна спътница е съпругата му Ганка, отлична катерачка, била е част от националния отбор по алпинизъм.  

В актива си доц. Бешев има впечатляващи рекорди - цели 7 пъти е бил на връх Елбрус (5642 м) и на Монблан (4810 м) - единият е първенец на Европа, другият - на Западна Европа.  

На митичния Митикас, до трона на Зевс на Олимп, Сандю е бил цели 53 пъти. През 2001 г. изкачва върха с 8 души от вестник “Марица” - по случай 10-ия юбилей на най-големия извънстоличен български всекидневник.

Бешев вероятно е единственият спортист с двойка по физическо - бил наказан, задето скъсил трасето за крос, като минал напряко през стръмна скала.

В далечната 1953 г. попада случайно в меката на българския алпинизъм - школата под връх Мальовица, която тогава се помещава в няколко палатки на Меча поляна. Там откриват таланта му - първо е отличен курсист, после инструктор. След година вече е майстор на спорта и студент по алпинизъм във ВИФ, сега НСА.  

Негов ментор става легендарният Георги Атанасов - Джиджи, единственият професор по алпинизъм в света. В свръзка двамата катерят върхове през зимата - Мальовица, Злия зъб, Вихрен.

Сандю е изкатерил цели 33 пъти страховитата 200-метрова отвесна стена на Мальовица, мечта за всеки алпинист.  

 През 1967 г. е звездният миг на Бешев - той е  част от първата българска експедиция на 7-хилядник и забива трикольора на 7134 м на пик Ленин, сега Авицена. На слизане екипът едва не загива - ураганен вятър  отнесъл палатките и се налага да пренощуват в ледена пещера на 6800 м при минус 38 градуса.  

Една от най-екзотичните експедиции на Бешев е тази в Перу през 1974 г., малко след разрушителното земетресение с магнитуд 7.9, взело 75 000 жертви. По пътя към подстъпите на връх Уаскаран, 6768 м,  минават през останките на  градчето Юнгай, заличено от 14 метра скали и лед след гигантска лавина.

Бешев кръщава местен връх с височина 5120 м с името България. За каузата помага президентът на местното географско дружество Цезар Моралес, приятел на пловдивчанина Светослав Колев, преводач, полиглот, владеещ 40 езика.

Бешев ​не успява да осъществи голямата си мечта - да стъпи на осемхилядник. Съдбата дава този шанс на следващото поколение алпинисти. Но той си остава безспорен летописец на планинарството у нас и по света.

Стискал е лично ръката на легенди на световния алпинизъм - Валтер Бонати, Рейнхолд Меснер, Анджей Завада, Едуард Мисловски, японката Юнко Тайбей, първата жена, изкачила Еверест.

Дразни се, когато наричат българския алпинист номер 1 Христо Проданов негов ученик. Гениален катерач като Проданов няма нужда от треньор, категоричен е доцентът.

Но е факт, че като млад алпинист карловецът е участник в ръководена от Бешев експедиция до Елбрус. На метри под върха Бешев пуска напористия младок, който дотогава е на крачка зад него, да стъпи пръв на най-високото.   

Музей под любимия връх

Мальовица е първият му изкачен връх и негов любимец. Преди година в обновения учебен център „Мальовица“ бе открит Музей на алпинизма, чийто основен двигател е доцентът. В 40 фотопана и уникални експонати са представени първите години от развитието на родния алпинизъм, както и постиженията на Христо Проданов - първия българин, стъпил на Еверест.

Обяснение в любов

Целият ми живот е бил отдаден на алпинизма. Обичам го, защото ме е отвеждал на толкова много места, на които малко хора могат да бъдат.  Изкачвал съм и съм давал имена на върхове, на които човешки крак не е стъпвал.

Но най-красивите върхове са тези, на които още не си бил - напълно прав е големият Владимир Висоцки.  Експедицията „Еверест 1984” вкара алпинизма във всеки български дом. Нещо велико е за първи път българин да стъпи на най-високата точка в света и над него да е само Бог, казва доц. Бешев. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Didier93

Didier93

17.03.2024 | 10:35

Здравейте г-н/г-жо Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €4,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: [email protected] Телефон за WhatsApp: +33644681046

Отговори
0 0
bebe

bebe

17.03.2024 | 08:27

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:--- https://e.vg/menn

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?