2374

Всичко се обърка с времето, идват свежи температурите и резки промени

Силен вятър, предупредителни кодове и рязко променящи се температури. Сякаш със смяната от зимно на лятно часове време всичко се обърка.

"Въпреки че през зимния сезон няколко пъти преживяхме идването на пролетта, в момента хладното време е характерно за края на зимата. Бързо ще се затопля. От днес, включително в петък и събота, температурите ще са между 15-20 градуса", каза синоптикът Петър Янков по Bulgaria ON AIR.

По негови думи вятърът ще отслабва постепенно.

"През следващите дни ветровете ще бъдат слаби, в планините - умерени до свежи. В Източна България температурите са в порядъка от -7 до -2 градуса, а в Западна България, където имаше мъгли, някъде около 1 до 2 градуса. Бързо ще се повишават температурите. Днес ще превали слабо в планините", обясни Янков.

В събота ще започне по-дълъг период на чести валежи.

"Заедно с високи температури в южните части от страната, ще превалява и прегърмява с по-интензивни валежи в Добруджа. В неделя валежите ще продължават, следобед ще обхващат Южна България, а в понеделник и северните части от страната, двата дни ще бъдат съпроводени от гръмотевични бури", каза синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

"Във вторник чувствително ще се понижат температурите, по високите части и полета ще вали сняг, новата снежната покривка ще е между 3 и 5 см. Този сняг няма да се задържи в населението места, той е пролетен, така че зимата мъчително си отива", сподели Янков.

По негови думи този сняг може да изиграе "лоша шега" за разцъфналите плодни дръвчета..

"Чувствително затопляне се очаква след 11 април - около Великден. Прогнозите до 3-5 дни са по-осъществими и нормални, с които могат да се съобразяват пътуващите. Дългосрочните претърпяват крах. При топла зима не може пролетта да е топла. Глобалното затопляне не е виновно за тези процеси. Очаква ни приятно и топло лято", увери Янков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”