2374

Всички сме в очакване на Чудото! Митрополит Киприан повежда българската делегация до Светите земи

На Разпети петък, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан се черкува в катедралния храм “Св. Неделя” в София.

Владиката ще поведе българската делегация, която ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за Възкресение Христово. Пътуването с правителствения самолет е одобрено от служебния министър-председател Гълъб Донев.

"Изказвам огромната си благодарност на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Светия синод за доверието, което ми гласуваха да донеса Благодатния огън от светия храм в Йерусалим. Огромно е вълнението на всеки един православен християнин, на когото предстои да посети Светите земи и да присъства на това велико чудо - слизането на Благодатния огън, за да може да осени всички ни с Пасхалната радост, че Христос възкръсна сред мъртвите и смъртта няма власт над него", каза преди заминаването архиереят.

Молитвеното последование в храм “Св. Неделя” се предстояваше от Викарния епископ на Софийска митрополия Негово Високопреосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. По традиция в края се извърши траурната процесия с плащаницата около храма. С лития тя бе изнесена и с нея духовници и миряни обиколиха храма. В края на вечернята плащаницата беше поставена на светия престол в олтара. На Опелото Христово присъства и Негово Величество Цар Симеон ІІ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Западняк

Западняк

15.04.2023 | 04:10

С правителствен самолет??? Не знаех, че кочината е толкова богата да си позволи подобно разточителство. Какво стана с разделението на църквата и държавата? Демагогия на крадливите политици. И кочината е щастлива и се кефи.

Отговори
1 0
Вярващ

Вярващ

15.04.2023 | 00:01

Добре, че е наш Николайчо! Със сигурност щеше да продаде огъня някъде, както продаде вярата.

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?