71

Времето се обръща! Проф. Рачев обяви кога си тръгва арктическата пролет и идва лятото

В Пловдив ще има следобедно заоблачаване с краткотрайни валежи. Температурите ще са 23-25 градуса. Ще има слънчеви часове, но ще се появяват и гръмотевични облаци, заяви климатологът.

 

Времето се затопля – ще има повече слънце и по-малко дъжд. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV проф. Георги Рачев.

„Има много шеговити коментари в пространството за по-студеното време през последните няколко дни – като това, че сме в арктическа пролет. Два градуса и половина сме под нормата за този период на година. Нормално е хората да се оплакват. Ние винаги се оплакваме – на едни им е топло, а на други им е студено“, обясни той.

Проф. Рачев припомни, че сме имали една от най-топлите зими, а през март и началото на април температурите понякога са достигали до 30 градуса. В същото време вече втори ден в София термометрите не показват повече от 13 градуса. 

Добрата новина е, че затоплянето на цяла България започва от петък и ще продължи в събота. В следобедните часове на неделята обаче ще се появи една купесто-дъждовна облачност – особено над Западна България. В източните части на страната обаче може само да прокапе“, каза още той.

 Според него питейните ни язовири са пълни и това също е добра новина.

„През следващата седмица в София няма да вали от сутрин до вечер, но ще има следобедно заоблачаване с краткотрайни валежи. Дъждът ще е незначителен – ще капне нещо, но може и да се размине. Типично за втората половина на май“, съобщи още професорът.


От думите му стана ясно, че времето в Пловдив ще е сходно с това в София. Температурите там ще са 23-25 градуса. „Ще има слънчеви часове, но и там ще е доста динамично, защото ще се появяват гръмотевични облаци“, поясни той.

Проф. Рачев прогнозира също така, че във Варна предстои леко затопляне както на въздуха, така и на морето – температурата на морската вода там вече е около 15-16 градуса. Валежи там няма да има до края на следващата седмица.

„Русе - като представител на континенталния климат, ще бележи едни високи температури. Там термометрите през следващата седмица ще показват 26-27 градуса, защото ще има доста слънчеви часове“, отбеляза още проф. Рачев.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?