71

Времето през юни полудява: Жеги до 34°, бури и градушки, вижте и другите изненади от Василковски ВИДЕО юни

Какво ще бъде времето през първата половина на юни прогнозира климатологът Николай Василковски  

 

Метеорологичното лято започва на 1 юни. Първата половина на юни ще е гореща и със силна динамика в атмосферата. Валежите ще са често строго локални, с развитие на гръмотевични процеси и условия за градушка. Такава е прогнозата на  Николай Василковски  по NOVA.  

В следващите дни до края на тази седмица времето се определя от зона с ниско атмосферно налягане с център североизточно от нас. Очакват се кратки, локални, пролетни валежи с гръмотевици и опасност от градушка. В сряда следобед и вечерта такива процеси ще се развиват по планините, най-вече в Рило-Родопската област, по Черноморието и в Северозапада.

В четвъртък нестабилността ще е по-голяма – районите, относително по-уязвими на пролетни бури ще са планините и североизтока.

В петък и събота времето ще е по-спокойно с преобладаващо слънчево време и изолирани валежи с гръмотевици в планините.

В самото начало на юни дневните температури ще се повишат осезаемо. Дневните стойности ще достигат 32-34 градуса. Най-често термометърът ще скача над 30 в Дунавската равнина, Югоизтока и по долината на река Струма.

Първата седмица на юни ще е с параметри, характерни за лятото – слънчеви сутрини, горещи следобеди с развитието на локални, мощни гръмотевични процеси с условия за резки пориви на вятъра и предпоставка за градушки. Предварителните прогнози са бурите да се развиват по-експлозивно в западната половина на страната.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?