71

Времето полудя: Жега над 30°, но застудява с дъжд и сняг, според проф. Рачев КАРТИ

Циклон със свеж полярен въздух  ще мине през България и ще се изнесе към Русия у Украйна, заяви климатологът

 

„Горещо. До вторник ще е горещо, защото в понеделник температурите на доста места в България ще надминат 30 градуса. До вторник ще има пълноправно лято“.

Такава пареща прогноза направи климатологът проф. Георги Рачев.

„Топло е не само у нас, не само в Европа, ами и в целия свят“, поясни той.

„В тила на все още не съществуват полярен циклон, с който ще влезе свеж полярен въздух.

Това нещо ще мине през България и след това ще се изнесе към Русия у Украйна“, поясни климатологът в сутрешния блок на bTV.

„Сряда, четвъртък, а може би и петък се очаква значителни валежи“ – предупреди проф. Рачев и допълни: „20-30 литра на квадратен метър ще паднат, а това е жизненоважно.

Язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“, които захранват цялото Черноморието – те са наполовина пълни, а ако няма вода… туризъм без вода – не може.

Валежите през април и май, които са т. нар. „черешови води“ ще попълнят запасите“.

„Всичко, което е в синьо, зелено и червено са валежи, а лилавото е сняг – ще имаме и нова снежна покривка през четвъртък по планините. 

Много е важно как ще мине траекторията на този циклон – важно е по отношение на температурите и валежите“, каза проф. Рачев.

„Поради фьонов ефект е напълно възможно в понеделник в София да отчетем 30 градуса – това си е пълноправно лято. Земята дори вече е доста затоплена.

Понеделник на обед ще са тези 30 градуса. И по морето ще е топло.

Но от сряда започват валежите и понижение на температурите.

Дори и в Добрич ще има около 30 градуса.

В Плевен ще е топло, но и там ще има т. нар. „срутване“ на температурите, валежи и облачност.

Не бих казал, че времето се разваля – по-скоро се връщаме към нормалното априлско време“, категорично заяви проф. Рачев.

 

„Десети месец сме с невиждано високи градуси. Десети месец наред земята е по-топла откогато и да е… а това е от над 200 години.

Това бързо затопляне – тази година, няма да бъде толкова бързо, но това са наши предположения. Само след половин година ще разберем реалността“ – каза той, говорейки за световните климатични прогнози.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
ХУН

ХУН

12.04.2024 | 14:45

Леалността е, че климатът на Земята се променя. И това не се дължи на човешката дейност, а на природни сили, многократно по-мощни от човешките. Слънчевата активност и различните силови полета влияят и на процесите в ядрото на Земята. Доказани са цикли от 12 000 години, водещи до обръщането на магнитните полюси на планетата, с нарастваща активност на вулкани, земетресения, потопи, градушки и невероятна суша на други места. Това, с нарастваща сила, наблюдаваме в последните години. Шарлатани ни убеждават, че пърррденето на говедата е причина за глобалното затопляне. Но само един мощен протуберанс на Слънцето може да ликвидира всичко живо. Какво можете да видите на телефончетата си не знам, но давам линк към едно показателно видео какво става напоследък по широкия свят. И това е само началото. === https://www.youtube.com/watch?v=VO0W3pZeg70

Отговори
6 2
Пловдив

Пловдив

12.04.2024 | 09:59

Яз Пясъчник също е празен, колкото никога не е бил!

Отговори
6 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?