71

Време разделно: Инфарктен пленум за Нинова, готвят ли преврат в БСП?

На пленума се очаква още БСП да излъчи и работна група за преговори за правителство, която да се отзове на инициативата на ГЕРБ в понеделник 

 

Решаващ и исторически за бъдещето на БСП пленум предстои днес. През последните 24 часа ходовете на лидерката на БСП Корнелия Нинова срещу мнозинството в ръководството на партията, което се обърна срещу нея след катастрофалната загуба на партията на изборите "2 в 1", могат да се обобщят като надцакване и съпротива до последно. С поредица от еднолични действия тя опита да минира констатирането на оставката й от Националния съвет тази събота и да го отложи със седмица, както и да осуети избора на временно изпълняващ, който случайно да не е от най-близкото й обкръжение, пише Dir. bg. 

Въпреки това се очаква Националният съвет на БСП да констатира оставката й като лидер на партията и да избере временно изпълняващ председател, който да организира провеждането на пълен цикъл отчети и избори в партията и на нов председател.

Планът е кормилото да поеме досегашният заместник на Нинова - Атанас Зафиров. За това са се договорили на предварителна среща контактна група от представители на вътрешната опозиция и досегашното ръководство на БСП, които са решили да заровят томахавките и да вървят обединено към оздравяване на партията след унизителните 150 000 гласа за столетницата.

В отговор часове преди пленума Нинова спешно събра Политическия съвет на коалицията "БСП за България", който предложи за временен председател на партията до избора на нов един от малкото останали верни на Нинова - Георги Свиленски. Другите двама от ИБ, които са най-близки до лидерката в оставка - Христо Проданов и Иван Ченчев, тя предлага за зам.-председатели. За зам.-председател на 50-ото Народно събрание Политическият съвет издига Драгомир Стойнев. 

А за да попречи да бъде избран друг временен председател на БСП освен посочения от нея Свиленски, соцлидерката депозира еднолично и зад гърба му и колективна оставка на Изпълнителното бюро. Така тя се опитва да върже ръцете на пленума, който планира да гласува за Зафиров. 

Председателката в оставка успя да изпревари и намерението на Националния съвет да я задължи с решение да влезе като депутат от София, а не от Благоевград. Социалистите искаха по този начин да не допуснат да стане депутат от "Коалиция за България" бившият председател на младежкото СДС Калоян Методиев, неин най-близък съветник в момента. Соцлидерката побърза и подаде заявление в ЦИК, с което избра да влезе от Благоевград, като по този начин Методиев, който не е член на БСП, влиза от 25 МИР София, където беше на второ място в листата след нея.

Нинова обаче не успя да осуети провеждането на пленума, след който, ако реши да се закълне като депутат, ще влезе в нарушение на собствената си промяна в устава.Партийният правилник забранява на социалистите да имат повече от 3 депутатски мандата. Забраната не важи само за председателя на партията, но към момента на депутатската клетва Нинова няма да бъде лидер. Според членове на Националния съвет именно с този аргумент първоначално председателката в оставка се противопостави на заседание на Националния съвет на 15 юни и обяви, че пленум е насрочен за 23 юни. Официалният й довод беше, че няма достатъчно време за изготвяне на политически анализ за резултата на БСП на вота.

На фона на тези отчаяни маневри, самата Нинова вече се оказа изолирана дори от собственото си Изпълнително бюро, чийто състав лично е подбирала. Ръководството насрочи провеждане на пленума на БСП днес въпреки нейната първоначална съпротива и опита й да го отложи.

ИБ на БСП още в началото на седмицата отхвърли настояването й пленумът да се отложи, а от 19 членове на бюрото само двама са я подкрепили. Въпреки отказа й, мнозинството от членовете на НС събраха подписи и се готвеха да проведат заседание дори в нейно отсъствие. Последва ново заседание на Изпълнителното бюро на БСП в петък, на което беше решено БСП да се събере на пленум още днес за насрочване на пълен цикъл отчети и избори в партията и за избор на нов лидер.

На пленума се очаква още БСП да излъчи и работна група за преговори за правителство, която да се отзове на инициативата на ГЕРБ в понеделник. Тримата й членове, които ще бъдат избрани днес, обаче няма да имат мандат за отговор дали социалистите ще участват в управлението. Решението ще вземе на следващо заседание Националният съвет, след като се запознае с предложенията по време на преговорите.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?