49

Возят в катафалки мигранти през България

„Продължава каналджийството от Турция, през България и Сърбия, до западните държави. След като престоят определено време в България, мигрантите от Турция биват прекарани до сръбската граница, там отговорникът за мигрантите от българска страна се обажда на сръбския отговорник и там те биват поети от съседната ни държава. Тарифата, която се плаща за трафикирането на един мигрант, е от порядъка между 2000 и 3000 евро. Предлагат се и т.н. ВИП услуги, когато се изпращат 5-6 мигранти, за които сумата стига до 10 000 евро“. Това разкри Сийка Милева, говорител на главния прокурор, относно съвместна операция на прокуратурата и МВР за противодействие на нелегалната миграция, предаде репортер на БГНЕС.

„Операцията, която започнахме вчера, е само част от координираната работа с прокуратурата. Досега общо 7019 са проверените хора, а 624 са проверените адреси“, посочи Станимир Станев, заместник- главен секретар на МВР.

Милева уточни, че 92 са привлечените под отговорност лица, 6 са задържаните мигранти, а заплащането е ставало по схемата „хавала".

„На територията на цялата страна на 16.01. неутрализирахме дейността на поредната престъпна група, осъществяваща каналджийство. Бяха задържани 6 лица, от които един иракчанин, един ливанец и останалите българи", уточни Николай Хаджиев, заместник-директор на ГДБОП. „Бяха претърсени 4 адреса, в хода на процесуалните действия се откриха много вещи, които да имат отношение по досъдебното производство, бяха разпитани множество свидетели и бяха проведени следствени експерименти с оглед доказване на деянието. Като по-интересен факт за престъпната група мога да кажа, че организаторите са прекарвали мигранти от Република Турция към Република Сърбия с тежкотоварни автомобили – автобуси, дори и кемпери, а за да не се буди подозрение, много често шофьорите са жени", уточни още той.

„Лицата са граждани извън ЕС, те идват в България, наемат автомобили, осъществяват своята престъпна дейност, след което се изпращат до държавите. Представители на турските власти показаха една изключителна съпричастност и готовност, така че нашите дейности да бъдат максимално ефективни. Оттук насетне ние продължаваме още по-мотивирани, така че да доведем до край борбата с каналджийството. Нашите действия чисто превантивно дават и своя ефект", заяви и Атанас Илков, директор Национална полиция.

Росица Димитрова от Гранична полиция дори уточни, че е имало случаи, в които мигрантите са били прекарвани в катафалки. „Натискът е голям, ние продължаваме със съвместните си действия за противодействие на каналджийството. Ние обменяме информация с турската страна и се надяваме това да продължи и занапред", коментира още Димитрова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Оня от Банкя

Оня от Банкя

18.01.2023 | 08:17

По времето на Диктатора с Кюлчетата се возеха спокойно и никой не ги спираше и затова нямаше мигранти. А парите от тях отиваха в едно познато ЧЕКМЕДЖЕ

Отговори
1 0
Ама те

Ама те

17.01.2023 | 19:23

може да са умрели, затова.

Отговори
2 2
Мигрант

Мигрант

17.01.2023 | 19:13

Смъртоносно !

Отговори
1 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?