71

Внос на яйца за Великден! Поскъпват ли?

Няма да има промяна в цената на яйцата преди Великден. Това увери председателят на съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов пред БНТ.

"Не виждам никаква предпоставка цените да скачат, още повече че някои от компонентите, формиращи себестойността падат. Търсенето е балансирано в ЕС и само някой сериозен форсмажор може да промени това", заяви той.

За Великден се очаква внос на яйца с бели черупки от Полша и други европейски страни, тъй като в България производството на яйца с бели черупки не е голямо. Ивайло Гълъбов цитира данни на Евростат, според които цената на яйцата от производител в България в момента е най-ниската в ЕС - 28 ст. без ДДС.

"Действително ръстът в последната година е огромен, но той последва ръста на всички останали компоненти, които формират цената. Тя се влияе и от повишеното търсене, тъй като птичия грип оказа влияние и доведе до дефицит. Затова и цената скочи по-бързо от тази на останалите хранителни продукти", обясни той.

От 28 ст. от производител, цената на яйцето за потребителя скача на 50 стотинки, посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители". Според него цената на яйцата не се регулира изцяло от пазарните принципи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ПредВеликденски Идеи

ПредВеликденски Идеи

07.03.2023 | 14:45

А може ли ЯЙЦАТА при тия цени да ги вкарват барабар със кокошките пройзводителки Хем клиента ще получи директно гаранция за качество директно от кокошката Стискаш кокошката за гушката и тя ти пуща качествено и прясно яйце И тогава от контролните органи НАПРАВО няма никакъв смисъл И една огромна печалба за продънения Държавен една дванайста Бюджет Да живее Великден Носителя на новото и новите идеи и Кокошки снасящи яйца

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?