1939

Внимание, родители! Експерт разкри коя социална мрежа е най-вероятна за сексуални киберпрестъпления

Най-благодатната среда в момента за сексуални киберпрестъпления е социалната мрежа „Тик Ток“, коментира пред ученици в Перник инспектор Емил Илиев от специализирания отдел „Киберпрестъпност“ към Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР.

По думите му престъпници примамват жертвите си, а след това ги прехвърлят за комуникация в друга среда, предава БТА. 

Има бум на сексуални посегателства в интернет, а подрастващите трябва да бъдат внимателни при предоставянето на лични данни, снимки, информация за личния си живот в създадените от тях профили, предупреди инспекторът. Той подчерта важността от превенция на всички форми на кибернасилие - изнудване, уронване на престиж, унижение и др., тъй като травмата за жертвите е голяма и труднопреодолима.

Киберпрестъпността, като съвременен проблем сред подрастващите, бе тема днес в Деня на отворените врати в Съдебната палата в Перник. Ученици направиха демонстрация на съдебен процес, свързан с отвличане чрез заплаха и блудство с непълнолетен. В ролята на съдия и прокурор влязоха единадесетокласниците Мария Добрева и Любомир Методиев от VI СУ “Св.св. Кирил и Методий”.

Денят на отворените врати в Съдебната палата в Перник се прави за поредна година с цел популяризиране на ролята и прозрачността в дейността на съдебните институции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Жон Дуан

Жон Дуан

24.11.2022 | 07:48

Тоя "експерт" може ли дойде да ми направи една б.абалюга!

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?