1553

Внимание! Продават опасен вейп като детска играчка

Опасна тенденция на пазара докладва БНТ. Вейпове, които имитират детски играчки, се появиха в квартален магазин на София.

Проверката показа, че електронните цигари с форма на шарени тигърчета се продават и онлайн, а видът им бързо привлича вниманието на най-малките. И всъщност това е най-опасното на този продукт.

От Комисията на защита на потребителите веднага реагираха на сигнала и направиха проверка. Сезирани са полицията, агенцията за закрила на детето, здравното министерство и агенцията за метрологичен и технически надзор.

Lейпчето с вид на детска играчка e в магазин в квартал "Хиподрума".
БНТ: Това тука е цигара без никотин ли?

"Със!".
БНТ: А, така ли, може ли една лилава?

"Благодаря, чао!".

След като репортер взе вейпа с вид на детска играчка, установих, че той може и да се зарежда, както и че върви с връзка за врата. На опаковката пише, че изделието не е подходящо за лица под 18 години, за бременни и за домашни любимци.

На опаковката пише още , че съдържа 15 милиграма течност, 0 никотин и има 7000 дръпки. Описание на български език обаче липсва, както и какво точно е съдържанието на течността. От Комисията за защита на потребителите направиха проверка в над 60 търговски обекта. Не откриха притеснителния продукт другаде освен на мястото, от където го купи БНТ.

Специалистът по белодробни болести Д-р Ангелова предупреждава, че безвредните вейпове не съществуват. Всички те отделят токсични вещества. "Две изключително токсични вещества - акролина за дихателната система, формалдехида за нервната система", посочи тя.

Установено е че тези вейпове с канела, праскова, ванилия съдържат 9 химикала. Бостънско проучване доказа, че те въздействат върху кръвоносната система, все едно човек е болен от диабет. Не са изключени и възпаления на носната и устната кухина, които пък могат да доведат до рак.

И ако в магазините в София открихме само едно място, където се предлагат детските вейпове, то интернет е залят. Има устройства с анимационни герои, плодове, роботчета и дори прясно мляко. Предлагат се и с никотин, което е забранено.

"В сайтовете, в които знаем, че се предлагат се оказа, че всъщност там може да се направи само заявка, тоест не се предлагат директно, а с покупка минимум на 100 продукта", отбеляза Игнат Ареснов, "Контрол на пазара" КЗП. Българското законодателство и институции тепърва ще трябва да се справят с агресивната инвазия на производителите на вейпове.

"И те казват ние нищо лошо не правим, едно разнообразие за децата. Но те много добре съзнават, че това е навикът, държиш нещо, пускаш облачета и влизаш в армията на хората, които употребяват някакво никотиново изделие", каза д-р Гергана Гешанова, „Живот без тютюнев дим“. Едно проучване на медицинския университет в Пловдив показва, че при 6-9 годините деца 3 % от тях ги употребяват.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?