3906

Внимание! Опасност от лавини: 15 сантиметра нов сняг в Пирин над Банско ВИДЕО

Около 15 сантиметра е новият сняг в Пирин над Банско, а навятият на места достига до 25-30 сантиметра.

Има висока лавинна опасност в преходния и алпийски пояси, предупреждават в понеделник специалистите от организацията Avalanche Bulgaria (проект на Българска Лавинна Асоциация), която прави локални наблюдения за снежните условия над най-известния зимен курорт в България.

 

 

Решилите да се оправят към планината трябва да внимават за изтичания на огретите от слънцето склонове. С преминаването на циклона вчера нахлу силен вятър от запад-югозапад със скорост 10-12м/с и пориви до 18-20 м/с като в следствие на това се наблюдава силно навята снежна покривка по високото на изток-североизточни изложения, информира БГНЕС.

 

Рязкото затопляне от тази нощ, което се очаква да продължи и през деня, ще помогне за бързото слягане и свързване с основата, но дотогава се изисква внимателно придвижване и избор на маршрут, алармират планинските експерти.

В алпийския пояс се очакват снежни дъски от навят сняг на изток-североизток, както и изтичания от мокър сняг на всички изложения. "Не забравяйте, че най-близката помощ е на поне 2 часа от вас", предупреждават още от Avalanche Bulgaria

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?