49

ВМРО се обяви против въвеждането на еврото

ВМРО се обяви против въвеждането на еврото: "Ще отстояваме безкомпромисно тази позиция поне, докато доходите ни не се изравнят със средните за ЕС".

С това решение излиза Организационният съвет на ВМРО във връзка с гласуваната в парламента преди дни позиция, че България трябва да започне процедура по преминаване от лев към евро в началото на 2024 г. Дори вицепремиерът Атанас Пеканов вече обяснява в национален ефир какви подготовки се правят и как ще премине т.нар. преход.

Всичко това става на фона на безпрецедентна инфлация и галопиращи цени, за които и официалните власти в държавата признават, че се дължат и на спекула. В същото време има  и един непроменящ се вече поредна година факт. По данни на Евростат България е на последно място в ЕС по доходи или казано по-просто – българите сме най-бедната нация в Европа.

Поради всички тези причини ние, членовете на Организационния съвет на ВМРО, заставаме зад позицията, че сега повече от всякога е опасно и вредно за България и българския народ предприемането на една подобна стъпка. За нас, въпреки уверението, че цените няма да станат двойни, опасенията на хората са много по-верни от анализите и прогнозите на експертите.

Всеки един от нас усеща по джоба си нереално високите цени на хранителните продукти в България. Един бърз преглед на брошурите на една и съща верига магазини в София, Париж, Виена, Амстердам и Берлин (където стандартът на живот е несравнимо по-висок), например, дават много по-точен отговор на въпроса има ли спекула у нас. Как при положение, че държавата не може да се справи днес с този проблем, ще гарантира неговото разрешаване след 2 години при влизането в Еврозоната?

Как държавата ще гарантира доходите на хората, които вече се стопиха с над 30-40%, а при преход към еврото реално ще намалеят с още 50%, ако трендът на цените продължи със същите темпове до 2024?

"За нас отговорът е ясен – очевидно, че няма политическа воля за това. Гръмките послания и популисткото повтаряне за ръст на икономиката, увеличение на пенсиите, на минималната работна заплата и т.н. няма да стоплят жилищата и да напълнят хладилниците на българите".

Ако държавата днес реално поеме ангажиментите за преминаване от лев към евро, след две години на практика ще обрича народа на глад и мизерия. Институциите на първо място трябва да започнат курс към пълното прекратяване на спекулата с цените и реално повишаване на жизнения стандарт на домакинствата и едва след достигането му поне до средния за Европа може да се говори за подобни радикални действия, като преминаване към еврото, настояват 

За нас на първо място не може да стоят европейски доклади и бюрократични процедури. За нас на първо място трябва да бъде бъдещето на България, допълват от ВМРО.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дани Апостолова

Дани Апостолова

03.11.2022 | 11:41

Бъдете Благословени Партия ВМРО! Разумните анализи и статистиката, която е реална опасност за БЪЛГАРИЯ! е Самта истина И надявам се Българското правителство да има Благоразумието да обмисли тази съдбовна крачка със смяната на валутата лев ввро! И да може българският народ да успее да превъзмогне финансовата криза по леко Първо да погледнем стандарта на живот и заплати и пенсий и да се стремим да подобрим тази страна на съществуването ни

Отговори
0 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?