49

Властта извънредно за новите мерки за тока и газа ВИДЕО

Министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещат с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На нея се обсъжда схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката. 

Правителството предлага следните мерки: 

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми. 

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България. 

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи. 

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Това е истината

Това е истината

16.05.2022 | 15:04

Хизобщо не се лъжете че храните със мъката си и недоймака си украинци Просто чифутската пасмина докопала се до власта във България харчи нашите пари за да живеят от луксозно по луксозно чифутска пасмина със Украйнски паспорти Това е жестоката истина А за конфликта във Украйна чифутите са били готови Факт е че набързо командироваха Кирчовци и Кокорчовци във България а тук ги чакаше вече дремещата чифутска партия на онзи чифут със кривата чифутска уста и всезнайко Нестимирчо Ананиев А пък водеща предизборната кампания на Кирчовци и Кокорчовци пак случайно е частна чифутска фирма чийто собственик е бивш генерал от Мосад Колко още факта са нужни да изредим за да разберем каква зловредна роля играят чифутите по Света и в частност във Европа и по специално във България което нас най много ни касае

Отговори
3 1
Абе Киро ти не разбра ли че си премиер на България а не на Украйна

Абе Киро ти не разбра ли че си премиер на България а не на Украйна

16.05.2022 | 13:07

Стига с тази мизерия на която ни обричаш. Не искаме обещания за в бъдеще. Ние живеем сега днес.

Отговори
4 1
Абе Киро ти не разбра ли че си премиер на България а не на Украйна и С

Абе Киро ти не разбра ли че си премиер на България а не на Украйна и С

16.05.2022 | 13:00

Кога ще работиш за българите в България! Стига с тази мизерия на която не обичаш.

Отговори
3 1
Баткото на батко

Баткото на батко

16.05.2022 | 12:54

И аз не желая данъците ми да отиват за украинци и за бизнесмени. С нашите данъци трябва да се подпомагат българите!

Отговори
5 0
Докога с нашите пари ще подпомагаме бежанците и бизнеса

Докога с нашите пари ще подпомагаме бежанците и бизнеса

16.05.2022 | 12:45

До кога българина ще е живее в мизерия господа управляващи. За бизнеса и за украинците разбрахме. Не разбрахме какво правите за българина работещ или пенсионер. Защо за една и съща работа получаваме 10 пъти по-ниски заплати и съответно пенсии от запада. Нали сме европейци и сме солидарни с тях защо е тази разлика. Защото не управляват продажници. Мръсни гадове.

Отговори
4 0
Батко

Батко

16.05.2022 | 12:34

Аз пък не искам данъците ми да отиват за тока и газта на мързеливи селяни и некадърни бизнеси!

Отговори
6 0
Зеленски

Зеленски

16.05.2022 | 11:06

Баф маа му - тия лъжат повече от мене

Отговори
8 5
Абе ей отрепки

Абе ей отрепки

16.05.2022 | 11:04

Нали за всички тези "мерки" ще плащаме пак ние! Пари няма откъде да дойдат!

Отговори
10 5
Затвор

Затвор

16.05.2022 | 10:41

Продажници

Отговори
10 6
Пандиз

Пандиз

16.05.2022 | 11:29

Имаш предвид Боко и неговата шайка, нали?

Отговори
5 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?