Владиката освети храм в Сираково

Пловдивският митрополит Николай освети обновената църква “Св. Димитър” в Долно Сираково вчера. Християните в минералбанското село чакат Дядо Владика от 6 години, стана ясно на тържествената церемония вчера.   Покойният владика Арсений дойде веднъж, но след това се поболя и не можа да свърши обещаното. Сегашният митрополит пък бе доста зает и едва сега ни включи в графика си. Щастливи сме, че за Димитровден архиерейският наместник отец Антоний ще отслужи първа празнична литургия за светеца, покровител на храма ни, споделиха миряните от Сираково.

Църквата в Долно Сираково е строена през 1884 г., но половин век по-късно се е срутила и десетилетия наред не е действала. В първите години на демокрацията по инициатива на тогавашния кмет Георги Стойков се вдига нова сграда върху старите темели. През 2003 г. с помощта на спонсори се оформят оградата и  вътрешността на храма. Със средства от “Красива България” пък се построяват беседка и два дървени навеса.
Кметът на Минерални бани Орхан Шабан е най-големият дарител за църквата ни. Той даде пари за изографисване на северната стена, за теракота и оградата. Помощ ни оказаха още Мария Попова и Тодор Тодоров от Хасково, каза секретарят на настоятелството Елена Точева. Курбан за здраве и благоденствие бе раздаден след ритуала в църквата. Първо свето тайнство - кръщене, беляза също освещаването на храма. В лоното на християнството бе въведена 6-годишната Станимира.

ДАРЕНИЕ
Партийни дела попречиха на Орхан Шабан да присъства на освещаването на храма. Кметът бе на конференция на младежкото ДПС. Това не е първият път, когато минералбанският първенец дарява средства за храмове. Освен при строежа на джамии, Шабан се включва с лепта и при изографисването на иконите от царския ред на църквата в Минерални бани, в параклиса “Св. Илия” край Сираково, в храма в Сусам и др. светини.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?