46

Винетките поевтиняват с 10% от 1 януари, ето цените

Нови цени на винетките и тол таксите у нас влизат в сила от 1 януари 2023 г.

Всички видове електронни винетки за пътни превозни средства с обща техническа допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона ще поевтинеят с близо 10%.

Годишната винетка ще струва 87 лева, тримесечната винетка ще е 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната – 13 лева, а уикенд винетката – 9 лева.

Електронни винетки, купени през декември 2022 г., дори да са с период на активация след 00:00 часа на 01.01.2023 г., се калкулират на цените, важащи до края на настоящата година. Те са както следва – годишна винетка – 97 лв., тримесечна – 54 лв., месечна – 30 лв., седмична – 15 лв., уикенд винетка - 10 лв. Затова трябва да се вземе под внимание, че ако водач на МПС купи годишна винетка в края на месец декември 2022 г., то тя ще бъде продадена на цените, които са в сила през 2022-а.

Приходите от пътни такси към края на ноември 2022 г. са близо 511 млн. лева. Приблизително 268 млн. лева от тях са от е-винетки, а от тол около 243 млн.лева.

Очакваните приходи от пътни такси - е-винетки и тол, през 2023 г. са около 800 млн. лв. Прогнозите са близо 550 млн. лв. от постъпленията да са от тол, които превозните пътни средства над 3,5 тона заплащат за изминато разстояние. Около 250 млн. лв. се очакваните постъпления от е-винетки.

Националното тол управление апелира потребителите да използват за закупуване на е-винетка от сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в страната.

Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“, която включва сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg и други.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди финално да потвърдят плащането на пътната такса. Отговорността за попълване на коректна информация за номера на превозното средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Символите от регистрационния номер може да бъдат изписани и на кирилица, и на латиница, но трябва да съответстват на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква - „О“. В случай,че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.

Право на безплатна е-винетка имат лица с 50 на сто и над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с. и обем на двигателя до 2000 куб. см.

Трябва да се вземе под внимание, че безплатната електронна винетка не следва пътното превозно средство в случай на прехвърляне на собствеността върху него. В такъв случай правоимащият е длъжен да уведоми Агенция „Пътна инфраструктура“ за извършеното прехвърляне в срок до три работни дни, за да му бъде издадена нова безплатна електронна винетка.

Заявлението за издаване на безплатна е-винетка трябва да бъде подадено от правоимащия в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично или чрез упълномощено лице, с писмо или по електронен път. Социалните служби обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаване на заявлението.

Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При затруднения и нужда от консултация, желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез Агенцията за социално подпомагане, могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или на e-mail: [email protected]

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
И това е много

И това е много

23.12.2022 | 00:41

У нас качествени пътища няма! Нека не се заблуждаваме - и магистрали нямаме - това са скоростни отсечки в отвратително състояние. Пътищата се кърпят аварийно на парче - колкото да се отбие номера. Но за сметка на това Асфалт паша и бандата му трупаха пачки и кюлчета. На запад селските пътища са по-добри. Жалко за ограбеното бъдеще на цяло поколение. Уж щяхме да живеем в социализъм/комунизъм, а се върнахме във феодализма. А Европейци ни се присмиват, да не говорим за зад океана... И за такива пътища да се плаща - та това са полигони за разбиване на коли...

Отговори
1 0
НАРОДА ГО БРЪСНАТ  БЕЗ  САПУН

НАРОДА ГО БРЪСНАТ БЕЗ САПУН

22.12.2022 | 21:43

ОНАЯ ТРЪТЛЕСТА КУ------А КЪДЕ Е СЕГА ,, ЛИЛИАНА ПАВЛОВА,, ДЕТО ВДИГНА ВИНЕТКИТЕ ОТ 68 ЛЕВА НА 97 ЛЕВА ТА СИГА ГИ НАМАЛЯТ СЪС 10% .......... И ПАК НЯМАМЕ ....ЕВРОПЕЕЕЕЕЙЙЙЙСКИИИИ ПЪТЕЩА ....

Отговори
1 0
kikaha

kikaha

22.12.2022 | 16:28

Май ще има блокирали сървари на АПИ веднага след Нова година!

Отговори
0 0
СОС СОФИЯ

СОС СОФИЯ

22.12.2022 | 14:14

НЕКОЛКО ШОФЬОРА ДА ГИ ПРЕ Б И Я Т, САМИ ЩЕ ВЪРТИТЕ РЪЧКИТЕ У ТРАМВАИТЕ! :)

Отговори
0 0
СОС СОФИЯ

СОС СОФИЯ

22.12.2022 | 14:13

КАТО ЗАКЪСНЕВАТ РЕЙСОВЕТЕ И ТРАМВАИТЕ, А БИЛЕТА ИЗТИЧА, Б ОЙ НА ШОФЬОРИТЕ! Е Б ЕМ ТИ И ФИТИПАЛДИ, НА 5 С МРЪСНА ГАЗ! :)

Отговори
1 0
КРАДЕМЕ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ДЕТСКИТЕ ДОБАВКИ

КРАДЕМЕ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ДЕТСКИТЕ ДОБАВКИ

22.12.2022 | 13:49

НО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПЕЧАТАТ ВИНЕТКИ-КУПОНИ, КАТО ТИЯ ЗА ПАРКИРАНЕ С ПО 1-2 ТАЛОНЧЕТА ЗА ДЕН НА МЕСЕЦ ЗА ТЯХ! И ЛЪГОТИМЕ ЗА БЕДНИТЕ! ЗА МАЙКА НИ Г О В Н АРИЯ! СА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ!...... ИЗ РО ДИ!

Отговори
1 0
КРАДЕМЕ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ДЕТСКИТЕ ДОБАВКИ

КРАДЕМЕ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ДЕТСКИТЕ ДОБАВКИ

22.12.2022 | 13:46

ЗА ДА МОГАТ ТУМБАЦИТЕ СЪС СЕКРЕТАРКИТЕ И КАСКИТЕ, ДА СЕ РАЗХОЖДАТ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ДО МОРЕТО ИЛИ ДО БОРОВЕЦ И БУСОВЕТЕ ДА ОБИКАЛЯТ ПО МАГАЗИНИТЕ И ДА ГИ ЗАРЕЖДАТ БЕЗ ДА ПЕЧЕЛЯТ :)

Отговори
1 1
Германците са без винетки

Германците са без винетки

22.12.2022 | 13:16

Ние сме богати

Отговори
2 1
Германците #а без винетки

Германците #а без винетки

22.12.2022 | 13:14

А ние на какво се радваме

Отговори
2 1
НАРОДА ГО БРЪСНАТ  БЕЗ  САПУН

НАРОДА ГО БРЪСНАТ БЕЗ САПУН

22.12.2022 | 21:48

НА ..................................................... МИЗЕРИЯТА......................................................

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?