2374

Вили Казасян угасна след едноседмична кома преди 14 години

На този ден през 2008 г. след едноседмична кома умира прочутият джаз музикант, диригент, композитор, аранжор и пианист от арменски произход Вили Казасян.

През 1953 г. той е сред инициаторите на второто издание на „Джаза на младите“, където свири като пианист. През 1957 г. е сред основателите на бенда на Държавния сатиричен театър, а през 1960-а - и на Естрадния симфоничен оркестър на Комитета за телевизия и радио (днес Биг бенд на БНР). Създател е на камерния джазов квинтет „Студио 5“, с който изнася редовни концерти в сградата на БИАД в страната и в чужбина. Заедно с Милчо Левиев са двама от музикалните педагози в Школата за естрадни певци, предшестваща специалността „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ в днешната Национална музикална академия.

Създава първия познат в България музикален конкурс „Микрофонът е ваш“ през 1960 г., впоследствие води и радиопредаването на редакция "Хумор, сатира и забава" на БНР „Тромбата на Вили“.

Кариерата му е трайно свързана с Биг бенда на БНР, където е последователно пианист, втори диригент и диригент в продължение на 38 години (1960-1998). Той е най-популярният диригент на Биг бенда на БНР, като много често неговото име се отъждествява с това на оркестъра.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Валери Станков

Валери Станков

12.07.2022 | 22:46

Има супер книга за този истински човек! Книгата се казва "Да обичаш Вили Казасян" с автор Добромир Славчев. Изключително интересно е написана лично на мен много ми харесва. Препоръчвам я!

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?