4232

Вицепрезидентът: Здравната реформа не е лабораторно упражнение

Илияна Йотова беше гост на Празника на научноизследователската и преподавателската дейност на МУ – София

„Здравната ни система е хронично болна и всеки нов здравен министър говори за реформа. Тя е много повече от това да смениш директор на болница или да замениш хартиените рецепти с електронни. Такава реформа ще бъде успешна само когато в центъра ѝ е човекът с неговите проблеми и нужди, лекарят с достойното заплащане и условията, в които може да развие своя потенциал и знания. Здравната реформа не може да бъде лабораторно упражнение, залостено в кабинета на здравния министър. В нея активно трябва да участват университетът, преподавателите със своята експертиза, лекарите, студентите със своите очаквания.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържествената церемония за Празника на научноизследователската и преподавателската дейност на Медицински университет – София.

В приветствието си Йотова изтъкна високото световно ниво на Медицинския университет. „Висококвалифицираните преподаватели – експерти на национално и международно ниво, иновативните методи на преподаване привличат към Медицинския университет млади хора не само от България, а и от чужбина“, посочи тя и благодари на преподавателите, че градят в съзнанието на своите студенти цялостен и монолитен образ на лекаря в тревожния и размирен свят, възпитават ги в самочувствие за смелостта, че са избрали това призвание.

„Медицината е най-благородното изкуство“, гласи латинска сентенция. Тя не е занаят, а дълбоко лично призвание, денонощна отдаденост, смелост, морални сили. Избралият тази професия знае, че пътят е труден, че усилията ще го съпътстват цял живот. Денят на лекаря не приключва с престоя в болницата или кабинета – тревогите за пациента нямат график и почивен ден. Защото  лекарската професия е най-специалната – най-тясно свързаната с живота и здравето на хората. Вие най-добре знаете, че „животът няма синоним“, подчерта вицепрезидентът и поздрави медиците по случай вчерашния Световен ден на здравето.

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?