46

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Косово

„България беше една от първите държави, които признаха независимостта на Република Косово и вече 15 години се радваме на нейната последователна подкрепа.“ С тези думи президентът на Република Косово Вьоса Османи – Садриу посрещна в Прищина българския вицепрезидент Илияна Йотова. Йотова е в Косово по покана на Османи и по повод 15-годишнината от обявяването на независимостта на страната.

Косовският президент благодари на българските институции за подкрепата и специално на президента Румен Радев. „Косово е партньор, на който България може да разчита“, посочи Вьоса Османи – Садриу.

Вицепрезидентът Йотова препотвърди последователната подкрепа на България за присъединяването на Република Косово към международните организации, както и по европейския й път. Тя коментира и френско-германското предложение за решаване на проблемите с Република Сърбия, като го определи като първата важна стъпка за стабилизиране на тези отношения.

Сред основните теми на разговора беше и признаването на косовските граждани с българско самосъзнание и идентичност като българска общност с гарантирани права. „От посещението на президента Османи – Садриу в България по покана на държавния глава Румен Радев започнаха първите реални стъпки за признаването на българската общност. Надявам се, че този процес ще продължи в тясна координация между двете държави“, подчерта вицепрезидентът Йотова. Тя посочи, че България ще работи и за отварянето на съботно-неделно училище в областите с компактно население с българско самосъзнание и идентичност. Утре вицепрезидентът ще посети областите Гора и Жупа, където ще разговаря с представители на българската общност.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранните отношения между България и Косово.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?