46

Вицепрезидентът Илияна Йотова на важна среща с кмета на Истанбул

Регионалното сътрудничество беше основна тема на разговора между вицепрезидента Илияна Йотова и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Йотова беше в Истанбул за 130-годишнината от полагането на основния камък на Българската църква „Св. Стефан“, където вчера присъства на Божествена света литургия.

На срещата вицепрезидентът изтъкна значението на регионалното сътрудничество и заяви, че никоя държава не може да се справи сама със съвременните предизвикателства като миграцията и климатичните промени например.

Акцент в разговора беше турската инициатива за мрежа на балканските столици и големи градове „Б-40“. Форматът обединява кметове и общински администрации на 42 града от балкански страни. От България членуват над 10 града. Ръководството се осъществява на ротационен принцип. София е заявила желание за ротационен председател през следващата година.

По-късно Илияна Йотова разговаря с ръководството на Съвета за външноикономически връзки на Турция (ДЕИК) и с турски инвеститори в България. Представителите на турския бизнес определиха България като важен партньор, врата към Европа и към целия свят. Те проявяват сериозен интерес за разширяване на инвестициите в нашата страна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?