4020

Вицеадмирал Манушев за отвлечения кораб: Опасен прецедент, конфликтът влиза в морските пространства

От йеменското движение хути досега не е имало отвличания на кораби, но те обявиха, че ще предприемат действия спрямо израелски кораби. Исканията им ще бъдат политически.

Това каза пред БНР вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили, като определи отвличането на кораба с присъствие на българи в екипажа като сериозен и опасен прецедент.

Не е лесно да се превземе кораб с такива размери, категоричен е специалистът. Той изрази предположение, че най-вероятно е бил използван вертолет, а действието е планирано прецизно и предварително и не е случайно.

"Това е автовоз, огромен кораб, около 190 метра, 32 метра широк, 45 метра висок. Екипажът е плавал рутинно и е минавал покрай бреговете на Йемен", обясни вицеадмирал Манушев.

Бойците хути не са като сомалийските пирати, които пленяват кораби за откуп, отбеляза той. По думите му това е "изключително опасен прецедент", който пренася конфликта от Ивицата Газа в морските пространства.

Трябва да се работи за безопасността на екипажа и да се създаде кризисен щаб. Само МВнР няма да може да се справи с проблема, защото посолството ни там не работи, коментира Пламен Манушев.

В Йемен има над 6000 души, завършили в България и тези контакти следва да се издирят. В Йемен имат изключително положително отношение към българите, подчерта експертът. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?