Ветко и Миню Стайков с целувка пред Темида СНИМКИ

Клиентите на Специализирания наказателен съд Ветко Арабаджиев и Миню Стайков се засякоха днес в двора на институцията. Двамата обвиняеми бизнесмени се прегърнаха и разцелуваха дружески, а моментът беше заснет от фотограф на БГНЕС. Ветко беше в компанията на съпругата си Маринела, която наблюдаваше милата сцена отстрани.

Засечката в двора на Темида стана, тъй като както Арабаджиеви, така и Стайков трябваше да се явят на съдебни заседания, тъй като обжалват наложените им мерки за неотклонение.

 В крайна сметка съдът отказа да измени домашния арест на Маринела Арабаджиева и Ветко Арабаджиев в по-лека мярка. Според магистратите интензитетът на опасността от извършване на престъпление не е намалял, въпреки че този от укриване е по-малък. Обстоятелството за регистрацията им на предстоящите парламентарни избори не следва да бъде водещо при определяне на предпоставките за изменение на мярката им за неотклонение. Ето защо съдът остави молбата на двамата подсъдими без уважение.

Ветко Арабаджиев е кандидат за депутат към същото движение като съпругата си Маринела - „Заедно за промяната”. Това стана ясно по време на заседанието на съда по мерките на двамата. Арабаджиеви са избрали това движение с мотив, че имат еднакви политически възгледи.

Адвокатът на Маринела Арабаджиева Ина Лулчева каза след определението на спецсъда, че съдът в Страсбург е осъдил България за прекомерния арест на Миню Стайков като е приел, че не може да има толкова дълго задържане. “Така че ние се надяваме, че апелативният съд, пред когото ще обжалваме мерките ще се съобрази, за да не бъде осъждана България за пореден път и за семейство Арабаджиеви, които също имат жалба в Страсбург”, заяви Лулчева.

Миню Стайков също иска изменение на мярката му за неотклонение от "Домашен арест" в по-лека. Адвокат Попова обясни, че го правят, за да може той да осъществи правата си като кандидат за народен представител, „А именно - да се среща с избиратели, да посещава райони и всичко, което е предвидено в закона. 

Стайков, който е обвиняем за данъчни измами, пране на пари и разпространение на акцизни стоки без бандерол, също ще се яви на изборите, но като кандидат за депутат  от партия "Бригада". На въпроса как е избрал от коя партия да бъде номиниран за депутат, Стайков заяви: И най-дългият път започва с първата крачка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
йлк

йлк

08.06.2021 | 16:40

кой закон позволява съдени да влизат в парламента?!

Отговори
14 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата