1939

Великобритания или Швейцария? Какво ги прави най-желаните дестинации за средно образование в чужбина 

Интересът към завършване на средно образование в чужбина определено нараства през последните няколко години. Според статистиката, най-предпочитаните държави са Швейцария и Великобритания, които са известни с традициите си в пансионното образование. Във Великобритания има повече от 500 пансионни училища, в които се обучават както местни деца, така и деца от чужбина, а в Швейцария пансионните училища се посещават предимно от ученици от други страни. Към предпочитаните дестинации за средно образование се открояват също Испания и Италия, както и Австрия и Германия, разяснява Ели Тончева, управител на консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА.

Ключовите образователни програми

Британската образователна програма  GCSE/A level  предполага в последните две години от средното си образование ученикът да избере 3 или 4 предмета, които да изучава в дълбочина. Реално това е подготовка за бъдещо висше  образование. Затова изборът на предметите е свързан със специалността, която ще изучава в университета.

Другият най-популярен вариант за обучение в пансионните училища е международната програма IB (International Baccalaureate). В последните 2 години от програмата (IB Diploma) ученикът избира предмети от 6 отделни групи, от които 3 предмета ще изучава на „стандартно ниво“ и 3 – на „високо ниво“. Последните са свързани със специалността, която желае да учи като студент. Ако например иска да продължи с инженерни науки, задължително трябва да избере математика и физика, а ако интересът е към медицина, завължително сред избраните предмети трябва да са химия и биология. 

Кандидатстването става с изпити и интервю 

Някои от пансионните училища приемат деца на възраст над 11 години. За българските ученици най-удобно е да се включат в чуждестранната образователна програма след 7-ми, 8ми или 10ти клас. Има и училища, които приемат нови ученици и след завършен 9ти клас.  

Приемът в пансионните училища е на базата на резултатите от изпити по съответния чужд език и математика. Провежда се и интервю с кандидата. Учениците, които кандидатстват след 10-ти клас, полагат и допълнителни изпити по предметите, които  ще изучават на „високо ниво“.

Гарантирано добра среда

Пансионното образование в чужбина е чудесна възможност за формиране на самостоятелност у децата и за бързо развитие на талантите и способностите им в безопазна и предразполагаща среда.

Обучението е в малки групи, което дава възможност за персонализирано внимание, а голямото разнообразние от извънкласни дейности  спомага за развитие и надграждане на уменията и по-добра социализация на учениците. Отличната спортна база, с която разполагат повеето пансионни училища, осигурява чудесни условия за практикуване на различни видове спорт: лека атлетика, футбол, волейбол и баскетбол и тенис, плуване, др. Голяма част от учениците в пансионните училища в Австрия и Швейцария посвещават зимните уикенди на ски и сноуборд.  Извън редовните учебни часове се предлагат готварски курсове, уроци по китара, по шах и други. В клубовете  по  театрално изкуство, приложни изкуства и занаяти, училищен хор, творческо писане, журналистика, учениците могат да развият своите артистични таланти, а клубовете по дебати стимулират тяхното логическо мислене и ораторски умения.

Често кампусите на пансионните училища са далеч от шума и рисковете на големия град. Веднаж на няколко седмици, за да почувстват домашен уют, учениците посещават за уикенда своите настойници. Това най-често са семейни приятели, които живеят в страната, избрани предварително от родителите. При липса на такава възможност, съществуват фирми, които предлагат тази услуга - осигуряват приемни семейства, в които децата да гостуват. Това им помага да се почувстват обградени с внимание в среда, близка до семейната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
СВЪРТАЛИЩА НА П Е Д Е Р А С ТЛЪКА!

СВЪРТАЛИЩА НА П Е Д Е Р А С ТЛЪКА!

16.02.2023 | 01:02

И ДА ПОДГОТВЯТ КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ И МАЙКО ПРОДАВЦИ ЗА АБОРИГЕНИТЕ :)

Отговори
0 1
Западняк

Западняк

15.02.2023 | 23:12

Английските частни училища-пансиони са недостижими. Истина е, че в тях децата се учат на самостоятелност, но по липса на родителски контрол, започват с алкохол и дрога още в ранна възраст. В Европа и Америка този вид училища са за некадърни ученици. Вземете за пример Швейцария - нормално швейцарско дете не ходи в такива училища. Само тези които кретат в държавните училища се насочват натам и, разбира се, децата на богаташи и политици от третия свят (мойто баща работи цар…). Така например севернокорейският сволоч Ким Чен Ън е възпитаник на частно швейцарско училище. Ако искате децата ви да учат в такава среда, пригответе по 100 хиляди евро на година и… добър успех!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?