71

Великденска трапеза: Родното агне скъпо, веригите залагат на внос СНИМКИ

Ценители трябва да броят стотачка за френч рак

Колко ще ни излезе тази година великденската трапеза? Според неписано правило, преди всеки празник българинът пазарува като за световно. Естествено - всеки според джоба си. Така че едни могат да похарчат повече, а други по-малко. Истината е, че повечето държат да спазят традициите и непременно да сложат на масата агнешко месо. И ако някои могат да се лишат от него или да не си купят заради непоносимост към специфичния му вкус, яйцата и козунаците са задължителни за празника. 

 

Истерията с високите цени на тока, фуражите и суровините покрай ковида отмина, но породеното от това поскъпване на голяма част от хранителните стоки остана. В тази графа се откроява охладеното агнешко месо, родно производство, което тази година отбеляза ценови рекорд в Пловдив. Както „Марица“ писа, месец преди Великден и Гергьовден в търговска верига „Лекси“ го пуснаха срещу 32 лева за килограм.

Това обаче е „евтиния“ на фона на космическата цена от 96,69 лв. за килограм агнешки френч рак. Златното парче е част от асортимента на фирма за търговия на едро с храни с няколко склада в страната, включително и под тепетата. Френч ракът представлява цяла мръвка от централната част на филето, с малко ребра, а заготовката е по френски тертип. Същата фирма продава и цели агнета, агнешко месо и субпродукти с различен произход. Освен български има и внос от Македония, Испания, Нова Зеландия, Ирландия и Гърция, като повечето меса са замразени, но цените са далече по-приемливи. Цяло агне родно производство е 23,99 лв./кг. Замразеният агнешки бут от Нова Зеландия е по-евтин в сравнение с македонския, съответно 19,90 лв./кг  и 22,20 лв./кг.

Иначе масово предлагане на агнешко под тепетата все още няма. Очаква се в навечерието на празниците големите супермаркети да се заредят с вносно замразено месо, агнешки главички и карантия, които са основно от Северна Македония, Гърция и Нова Зеландия. На какви цени обаче ще се продават, засега не е ясно.

Припомняме, че във великденската кошница за 2023 г., изчислена от Системата за агропазарна информация (САПИ) към Министерството на земеделието и храните, средната цена на агнешката плешка в Пловдив бе 26 лв./кг. Проучването на САПИ за тази година, което е за цялата страна и включва 21 продукта във великденската кошница, все още не е приключило, като обобщената информация ще е готова до средата на месец април, увериха от институцията.

От Министерството на земеделието и храните не са актуализирали цената на агнешкото месо в областните градове повече от една година. Според последната седмична справка, поместена в сайта на ведомството за периода 4-11 януари 2023 г., едровата цена на цяло агне в Пловдив е била 21,20 лв./кг, а на дребно - 22,85 лв. Няма информация и в специализираните платформи към сайта на Министерството на икономиката - foodprice.bg и dostapnozavas.bg, в които агнешкото месо не се следи като артикул. Не е включено и в ценовия бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са категорични, че отново има спекула с агнешкото месо по веригата производител-прекупвач-търговец, което изкуствено завишава крайната цена. По данни на браншовиците тази година изкупната цена на живото тегло на агнетата от фермата е между 8 и 10 лв. без ДДС за килограм.

Луксозните козунаци стигат 50 лв. за брой

 

Добрата новина е, че за разлика от агнешкото месо, яйцата са поевтинели в сравнение с миналата година. Според Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите, тази година цените на яйцата са благоприятни - с 11,7% са намалели на годишна база. Той очаква за Великден търговците да спазят традиционните си промоции, за да стимулират продажбите.

По последни данни на ДКСБТ средните цени на едро на яйцата за месец март в Пловдив са 37-39 стотинки за брой, а в търговската мрежа най-скъпите са 59 ст. В сравнение със същия период на миналата година, са били 40-54 стотинки. Иначе в сайтовете се предлагат на различни цени -  от 45 стотинки за домашни яйца от свободно отглеждани кокошки, до 1 лев за разноцветни домашни (но небоядисани) от различни породи пернати. 

Слабо поскъпване се наблюдава при козунаците, като цените варират не само според грамажа и допълнителните добавки, като ядки и сушени плодове, но и според производителя. Засега българските излизат по-евтино от вносните, като най-обикновения е между 4 и 5 лв. за брой. Има и доста по-скъпи луксозни козунаци, които се приготвят в бутикови пекарни и надхвърлят 50 лева.

 

Македонските мръвки вървят най-много

Отдавна не е новина, че в България ударно се внася агнешко месо от Евросъюза и трети страни. Импортът обикновено се засилва преди Великден и Гергьовден. Мит е впечатлението, че търговската мрежа се залива със замразени агнешки мръвки основно от Нова Зеландия. По данни на отдел „Агростатистика“ към Министерството на земеделието, засилен внос на агнешко в България имаме от Италия, Дания и Нидерландия. От 2021 до 2023 г. количествата се увеличават главоломно, като за миналата година е регистриран внушителен ръст и от трите държави, съответно 297,9%, 293,5% и 238,0%. Иначе лидер по внесени количества на агнешко месо у нас е Северна Македония. Макар че за 2023 г. е регистриран ръст от 26,3%, количеството е най-голямо - 444,3 тона. На второ място е месото от Гърция - 384,8 тона, а на трето - Испания с 222 тона. За сравнение - за същия период мръвките от Нова Зеландия са били „нищожни“ - 46 тона. Справката показва и отрицателна тенденция за внос от Полша, Германия и Румъния.

Сравнително ниското промишлено производство на месо от овце в България не предполага реализиране на съществени количества извън страната. Общият износ на месо от овце за периода януари-август 2023 г. е с 56,2% над отчетения година по-рано. Изпращанията за ЕС се увеличават с 52,2% на годишна база, което се дължи на разширената реализация в Хърватия (+75,6%) и Румъния (четири пъти повече).

 

По скъпотия сме в топ 3 на Евросъюза

По данни на Министерството на земеделието скокът на агнешкото месо в България започва през 2022 г. В рамките на същата година е отчетено сериозно поскъпване под влияние на увеличените разходи за производство - значително повишение на цените на фуражите, енергоносителите, ветеринарномедицинските продукти и др. Средно за 2022 г. изкупната цена на агнетата нараства с 27,1% на годишна база, а цените на едро и на дребно на агнешко месо - съответно с 28,6% и 33%. Повишението е най-силно изразено през периода април-май - около празниците Великден и Гергьовден, когато търсенето традиционно е най-високо. До края на 2022 г. следва стабилизиране, като все пак ценовите стойности продължават да се движат съществено над нивата отпреди една година. През периода януари-ноември 2023 г. цените по веригата на предлагане на агнешко месо бележат възходящ тренд. При изкупната цена отново се наблюдава съществено увеличение през пролетните месеци, последвано от стабилизиране, а при търговията на едро и на дребно - по-плавно повишение в рамките на годината.


Към месец ноември 2023 г. средната изкупна цена на агнета за страната достига 11,05 лв./кг живо тегло, с 27,3% по-висока на годишна база. По-умерено е поскъпнало агнешкото месо на едро и на дребно - съответно с 12,9% и 9,8%. Цените на агнешкото месо в България до голяма степен отразяват конюнктурата на европейския пазар, като обикновено се движат над средното ниво за ЕС.

Средногодишната цена на българско трупно агнешко месо (леки агнета) за 2022 г. от кланиците в България е 775,86 евро/100 кг без ДДС (15,17 лв./кг) - с 14,2% по-висока на годишна база и с 11,2% над средната за ЕС (697,51 евро/100 кг или 13,64 лв./кг). По данни на ЕК през първите осем месеца на 2023 г. цените на леки агнета в ЕС се движат в сравнително тесни граници, а през септември и октомври постепенно отбелязват повишение.

Средно за ЕС през месец октомври 2023 г. цената на леките агнешки трупове нараства с 10,7% спрямо година по-рано, достигайки 817,90 евро/100 кг (16,00 лв./кг). Стойностите по държави членки са в широкия диапазон - от 521,42 евро/100 кг (10,20 лв./кг) в Латвия до 1012,06 евро/100 кг (19,79 лв./кг) в Хърватия. Цената в България е една от най-високите (след Хърватия и Португалия) - 912,06 евро/100 кг (17,84 лв./кг), с 11% над средната за ЕС.


В повечето държави членки, докладващи данни за класифицирани трупове на леки агнета, е налице поскъпване на годишна база с между 5,5% и 24,6%, най-значително в България. Според прогнозите отчитайки конюнктурата на европейския пазар, както и предвижданото по-ниско производство в България, през следващите месеци се очаква цените на агнешкото месо у нас да останат високи.

По данни на Евростат се предвижда, че през второто полугодие на 2024 г. Испания ще бъде най-големият производител на овце в Европа - с повече от 4,5 млн. глави, следвана от Румъния (2,6 млн.) и Гърция (2,1 млн.).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
Минаващ

Минаващ

11.04.2024 | 10:58

Дойде герб на власт заедно с Пеевски и се започна.

Отговори
1 0
Има

Има

09.04.2024 | 22:16

лесно . Спирате да купувате от "евтиното родно производство " и всичко ще е наред . В големите търговски обекти вносното е по-качествено и наистина по-евтино !!!

Отговори
4 0
Агнешкото е Тънка работа!

Агнешкото е Тънка работа!

07.04.2024 | 23:40

Агнешкото е Тънка работа! Трябва да знаеш как да запазиш и подчертаеш вкуса му! Загара на коричката и консистенцията на вътрешността! Иначе все едно ядеш каквото и да било!

Отговори
1 0
Можете да си

Можете да си

07.04.2024 | 23:35

Можете да си избършете задника с Тях!

Отговори
1 0
Дядо Ванчо

Дядо Ванчо

07.04.2024 | 20:47

Агне ще яде само Шиши.За пенсионерите копърка.На кой ни остави Бойкоооо

Отговори
1 0
Шишо и Бишо

Шишо и Бишо

07.04.2024 | 09:05

Агнета ще ядат крадливите ни политици! За нас - постна пица! Така - вече 34 години!

Отговори
5 1
Драган

Драган

08.04.2024 | 06:51

Преди 34 години сигурно беше в изобилие и на достъпни цени за народа !? Не купувайте наше агнешко и пазара сам ще регулира цените.

Отговори
3 0
Минаващ

Минаващ

07.04.2024 | 07:06

Да са ви честити Боко тиквата и шефът му Пеевски!

Отговори
7 1
Драган

Драган

08.04.2024 | 06:52

Да им ядеш оная работа Червенко.

Отговори
0 0
иван

иван

06.04.2024 | 10:34

Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:!!---- https://e.vg/Alkotox

Отговори
0 3
иван

иван

06.04.2024 | 10:31

Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:---- https://e.vg/Alkotox

Отговори
1 3
смях

смях

06.04.2024 | 10:26

и кво? Продължихме ли промяната, шарани

Отговори
9 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?