71

Велика събота е! 9 забрани, традиции и обичаи в най-благословения ден

Велика събота е "най-благословеният седми ден" от Страстната седмица, когато Христос лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Вярващите са притихнали в очакване на Възкресението.

Велика събота е последният ден преди Великден.

За вярващите това е едновременно тъжен и радостен ден: Христос все още лежи в гроба, Възкресението още не е настъпило, но всичко вече е изпълнено с предвеликденска радост. Именно на Велика събота започват великденските служби в църквите. Ако по някаква причина не можете да присъствате на всенощното бдение, не си лягайте. В тази нощ не забравяйте да запалите свещ пред иконата на Исус Христос и да намерите време за дълбока и искрена молитва.

Традиции и обичаи на Велика събота

Великият пост продължава и на Велика събота. На този ден можете да приготвите празнични великденски ястия, но все още не можете да ги ядете. 

Днес е последният ден, в който яйцата трябва да бъдат боядисани. Добре е първите две да са в червено. Едното се поставя под иконата и престоява там до следващия Великден. А с другото се мажат бузките и челата на децата в къщата, за да са здрави и засмени през цялата година.

Още от сутринта се приготвят ястия за богатата великденска трапеза - според традицията на празника Възкресение Христово на масата трябва да има поне 12 ястия.

Освен това Велика събота е ден на добротата, помирението и прошката - на този ден не забравяйте да поискате прошка от всички, които може да сте обидили. Помирете се с всички, с които сте скарани - не помрачавайте утрешния празник с негативни чувства и емоции. Също така в събота преди Великден трябва да раздадете милостиня на всички нуждаещи се хора, които срещнете по пътя си. 

Изповедта в събота преди Великден е едно от нещата, които могат да се направят. На Великден също е обичайно да се причастявате, но ако по някаква причина не можете да направите това по време на празничната литургия, причастете се в съботата преди празника. На този ден се препоръчва да завършите цялата си работа, да се помолите, да се настроите психически на целодневната литургия, да изберете празнични дрехи и да се подготвите за празнуването на Великден.

Нощта срещу Великден е специално време. Постът като такъв вече е приключил, но до неделя сутринта не можете да ядете месо, да се отдадете на плътски удоволствия и лакомия, да се смеете силно, да ругаете или да пиете алкохол. Тази нощ е време за молитва.

В събота вечерта вярващите, оставяйки храна на масите у дома, се събират в църкви и катедрали за вечерната служба в 12 часа в полунощ започва религиозното шествие, след което службата продължава. Пристигайки у дома, вярващите ядат козунак и си лягат. И едва късно сутринта в неделя започва истинският празник.

В този ден важат изключително строги забрани:

- Не се работи

- Не се чисти, пере, глади

- Не се мие, не се къпете

- Не се пие алкохол

- Не можете да се смеете, танцувате и пеете

- Забранени са сексуалните контакти

- Не можете да ходите на риболов или на лов

- Никаква градинарска работа

- Забранено е да се пипат игли и да се шие

Знамения на Велика събота

На този ден се смята за голям грях да се смеем и забавляваме. Който се смее на Велика събота, ще плаче през цялата следваща година. Както и предишните два дни, в съботата преди Великден не можете да подарявате нищо от вкъщи, независимо кой какво ви иска - така можете да подарите здравето, благополучието и късмета си.

На този ден можете да почиствате гробовете в гробищата, но не можете да ги поменвате в събота. Ако времето на Велика събота е топло и ясно, то лятото ще е горещо и сухо. И ако в този ден е студено и дъждовно, тогава лятото ще бъде прохладно.

Всяка година в събота преди Великден в Йерусалим се извършва спускането на Благодатния огън. Хиляди поклонници се събират на този ден в църквата "Възкресение Христово", за да наблюдават едно от основните чудеса на православната църква. Според поверията годината, в която Благодатният огън не слезе на земята, ще бъде последната преди Страшния съд.

"И ето, някой си, на име Йосиф (от Ариматея), съветник, човек добър и справедлив... дойде при Пилата и измоли тялото Иисусово. И като Го сне (от кръста), обви Го в плащаница и Го положи в гроб, изсечен в скала, дето никой не бе още полаган... Настъпваше вече събота. Вървяха подире и жените, които бяха дошли с Иисуса от Галилея, и видяха гроба и как бе положено тялото Му. И като се върнаха, приготвиха благовония и миро и си починаха според заповедта". Така евангелистът Лука описва телесното погребение на Исус в събота – последния ден от Страстната седмица, в която вярващите оплакват мъките Христови.

Според библейската притча на Велика събота тялото на Месията лежи в гроба, но той още не е възкръснал. В този ден няма Бог, това е период на тежки размисли и несигурност, вярващите се чувстват изоставени...

Но въпреки телесната смърт на Голгота душата на Спасителя не бездейства. Тя слиза в ада, разрушава портите и освобождава затворените там грешни души на Адам и Ева и на старозаветните пророци, за да ги отведе в небесата. Така открива пътя към рая на цялото човечество, което според богословите е същината на християнското послание.

В царството на тъмнината Христос влиза като победител над злото и смъртта, а пътешествието му става символ на всеопрощение, любов и надежда.

Празникът по света

Празникът е известен по света с различни имена – във Филипините го наричат Черна събота, в Чехия - Бяла събота. Казват му още Великденско бдение, Пасхално бодърстване, Смъртна събота, Мъртва събота, Погребена събота. В Мексико го отбелязват като Деня на Юда и хората горят чучела на предателя на Исус. Камбанен звън отбелязва края на постите.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Буца

Буца

05.05.2024 | 08:46

Не знаех ,че не може да се къпе човек . Но се изкарах църквата само забрани и някакви неща измисля да тормози хората .

Отговори
1 0
Обидата е нещо много Комплексно!

Обидата е нещо много Комплексно!

04.05.2024 | 10:38

Обидата е нещо много Комплексно! След като се е стигнало до такава! И прошка не се дава толкова лесно! Има си регламент който трябва да бъде изпълнен! За да си помисли човек дали може да прости!

Отговори
7 7
Боко тиквата

Боко тиквата

04.05.2024 | 09:01

И да ми пълните чекмеджето с кюлчета, роби!

Отговори
15 5
Мутрофанището

Мутрофанището

04.05.2024 | 10:36

Тикво, Чекмеджето ти го напълнихме достатъчно, покрай Руски поток! Не бъди толкова алчен! Знаеш, че те държим здраво за топките! Ха си гъкнал, ха сме усукали! Ти предаде и Украйна, и България! Че нас ли няма да предадеш???

Отговори
19 3

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?