49

"Велик е нашият войник": Гледайте НА ЖИВО тържествения водосвет на бойните знамена

С водосвет на бойните знамена и знамената светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните (ВВС) и Военноморските сили (ВМС), и Съвместното командване на специалните операции (СКСО), се отбелязва Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.  

За трета поредна година няма да има военен парад за празника.   

Водосветът на бойните знамена и знамената светини пред паметника на Незнайния воин в София се отслужва от Белоградчишкия епископ Поликарп. В тържествения ритуал участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.  

След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред паметника. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните гвардейски части ще преминат в тържествен марш.

На тържествената церемония присъстват и министър-председателят Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и политици, обществени лица, жители и гости на град София. 

В 12:00 часа пред президентството ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?