1939

Вдовицата на майор Терзиев проговори: Има и по-отговорно лице за инцидента

Вдовицата на загиналия с МиГ-29 в Черно море пилот Валентин Терзиев - Димитрина коментира с пост в социалните мрежи повдигнатото вчера от Военната прокуратура - София обвинение на полковник Методи Орлов за причиняване на смърт по непредпазливост и тежки вредни последици за Министерството на отбраната на стойност девет млн. лева по време на тактически учения. Има и друго, по-отговорно лице в контролния пункт, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството, коментира Димитрина Попова.

"Ще привлече ли прокуратурата правилните и всички отговорни лица, с точните факти и обстоятелства, или ще изпрати случая в битието", пита тя.

Разследването започна на 9 юни м.г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолет МиГ-29 падна в акваторията на Черно море срещу Шабла. При инцидента загина пилотът Валентин Терзиев. 

"Ама разбира се министър Стоянов (служ. министър на отбраната Димитър Стоянов), че полк. Орлов ще бъде оправдан, след като е единствения привлечен обвиняем, а изобщо не е в компетенциите и отговорностите му да бъде в контролния пункт при тази задача" - така Димитрина Попова коментира изказване на министъра от тази сутрин, в което той заявява, че познава полк. Орлов като отговорен човек и мисли, че крайната оценка ще бъде на съда, а не на прокуратурата. Той изразява надежда решението да е оправдателно и посочва, че последното решение дали да се атакува мишената е на пилота.

Според Попова има изрична заповед на ръководителя на Военновъздушните сили, утвърдена от Министерството на отбраната, в която е определено лицето за ръководител на стрелбите и това не е полк. Орлов.

Димитрина Попова посочва, че от десетия ден след инцидента знае, че Методи Орлов ще поеме цялата вина. Има още много факти за изясняване, освен твърде закъснялата експертиза на черната кутия, коментира тя. И пита "имал ли е право на допуск до този полет полк. Терзиев и въобще обект ли е на разследване, защото това определя друга причина за инцидента, като основна и дава друго измерение на престъплението". 

На 9 юни м.г., при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и изчезна от радарите в 00:45 ч.
Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
афродита

афродита

09.11.2022 | 07:42

Виновният се радва на хубава служба в чужбина!!!!

Отговори
3 1
Гешев

Гешев

08.11.2022 | 20:44

За съжаление вина има но, виновни няма!

Отговори
4 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?