46

Възможен ли е добивът на газ у нас ВИДЕО

Какви са възможностите за добив на газ у нас коментира в студиото бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Според американски доклад, у нас има 480 милиарда кубични метра природни газови хранилища в района на Етрополе.   

“Когато аз станах министър, тази възможност все още се проучваше от предходното правителство. До момента, в който стана голямата драма със шистовия газ и "Шеврон", те не скриха, че ще използват фракинг технология, за  да добиват газа в своята област”, каза Трайков. 

По думите фракинг компанията му е потвърдила, че ще “започнат добив догодина”, но “същото са казали на министъра преди мен и на този след мен”, пояси Трайков. 

“В края на 2012 година, когато на поста вече е бил моят наследник, фирмата е получила 35- годишна концесия за добив от правителството, но до момента не ми е известно да са добили нещо”, коментира още бившият енергиен министър. 

“Нужно е да се направят сериозни проучвания, за да стане ясно дали е възможен добив на газ у нас”, смята Трайчо Трайков.

Той коментира договорените между премиерът Кирил Петков и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на “Газпром”.

“Всичко е възможно”, каза Трайков, но според него е нужда повече информация. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГАЗПРОМ

ГАЗПРОМ

11.05.2022 | 11:15

Добивът на газ у нас е възможен, само че е нежелателен...от определени кръгове.

Отговори
4 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?