49

Въвеждат 4 нови степени на професионална квалификация

Степените на професионална квалификация, придобивани по Закона за професионалното образование и обучение ще са първа, втора, трета и четвърта. Това решиха депутатите, които приеха промени в закона.

Хората, придобили по-високата степен на професионална квалификация, може да извършат трудови дейности, изискващи професионални знания, умения и компетентности за по-ниската степен.

Професионалното обучение включва начално професионално обучение – придобиване на първоначална квалификация по професия, по част от професия или достигане на отделни единици резултати от ученето и продължаващо професионално обучение. 

Народните представители гласуваха в срок до три месеца от влизането в сила на този закон министърът на образованието и науката да утвърди нов Списък на професиите за професионално образование и обучение. Народното събрание прие обучението по професиите от списъка, който ще изготви министърът на образованието и науката в училищното професионално образование и обучение, да започва от учебната 2026-2027 г. за учениците, които в тази учебна година постъпват в осми клас.

Заложено е организациите на работодателите да изготвят предложения за включване на нови професии, заличаване и изменение на съществуващи професии в Списъка на професиите за професионално образование и обучение и да участват в неговото разработване, съгласуване и актуализиране.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Боян

Боян

14.03.2024 | 21:28

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://mub.me/mens

Отговори
0 0
Педе-----раса! Си остава Педе------рас!

Педе-----раса! Си остава Педе------рас!

14.03.2024 | 18:19

Педе---раса! Си остава Педе----рас! Професия не може да се заличи! Тя е вечна! Може да се контролира обема от кадри! С предпочитание към Нуждите!

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?