2374

ВАС отмени временнатa закрила за украинските бежанци

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Министерски съвет (МС) от 30 март 2022 г., свързано с предоставяне на временна закрила на разселени лица от Украйна и за изменение на Националния план за действие при временна закрила в Република България, съобщиха от съда.

По силата на решението на правителството украинските граждани, бягащи от войната в тяхната държава, могат да получават временна закрила и без изричното им волеизявление и регистрация за ползването й, в срок до 15 април 2022 г.

Според съдиите предвиденият срок представлява рестриктивно условие, което противоречи на правото на ЕС. Също така държавите членки на ЕС нямат право да приемат по-неблагоприятни условия от тези, определени в Директива 2001/55/EO, относно минималните стандарти за предоставяне на временна закрила в случай на масово навлизане на разселени лица.

ВАС отбелязва, че решението на МС влиза в противоречие с целите на директивата и по този начин не може да отговори на необходимостта от гарантиране на безопасното преминаване на лицата с цел завръщане в тяхната държава или регион по произход. Също така съдиите постановяват, че решението противоречи и на разпоредбите на Закона за убежището и бежанците (ЗУБ), в който не е предвидена възможност временната закрила да бъде получавана без регистрация на лицата и да бъде ограничена до определена дата, допълват от съда.

Незаконосъобразно е и предвиденото в обжалваното решение лица с чуждо гражданство или без гражданство да получават временна закрила без изричното им волеизявление. Това ги лишава от възможността да изберат да кандидатстват за незабавна закрила или да кандидатстват за индивидуална международна закрила, каквато възможност им е предоставена по силата на Решение за изпълнение (EC) 2022/382 на Съвета от 4 март 2022 година и член 17 и член 19 от Директива 2001/55/ЕО, отбелязват още от съда.

Решението на ВАС не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?