1939

Върнаха смесения вот, ГЕРБ и БСП порязаха ДПС за скенери

Предложението на ДПС за нови скенерите, които да отчитат вота, обаче бе порязано от ГЕРБ и БСП. И то малко след като точно с тази цел Хартиената коалиция успя да прокара текст, който предвижда гласуване само с хартия на следващите редовни избори. 35 депутати от ДПС и осем от "Български възход" бяха за новите машини, а всички от ГЕРБ и БСП - против. Един от ГЕРБ и 26 от "Възраждане" се въздържаха, пише 24 часа.

След това депутатите се върнаха и към приетия чл. 206 а., който въвеждаше само хартиен вот от местните избори догодина и го отмениха. Така де факто пак се върнаха на смесено гласуване, а само хартиеният вот оцеля едва няколко часа.

Предлагаме машини срещу машини, бяхме обвинявани, че едва ли не връщаме хартиената бюлетина. Предлагаме машини, които предлагахме и 2014 г. Това сме предлагали от първо четене и преди второ. Не бяхме подкрепени в комисия, но очакваме залата да го подкрепи. Чл. 206 е свързан с тях", заяви Хамид Хамид от ДПС, докато защитаваше новите машини за сканиране на вота. Той посочи, че ако депутатите ги отхвърлят, трябва да се върнат към този вече гласуван текст. "Сам по себе си той не значи нищо. Предлагаме вариант, който ще избегне недействителните бюлетини", настоя депутатът. И посочи, че машината работи добре и се използва във всички щати.

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ атакува "Демократична България" и "Продължаваме промяната", които напуснаха залата и даваха брифинг по същото време. "За тези, които напуснаха залата и не се опитват да решават проблеми, а опитват да експлоатират всяка тема и ситуация, и твърдят, че дебат за това в България воден, не е така. Дебатите по тази технология със сканиращите машини се водят от 2014 г. Това, че до днес не са се вълнували от тази тема, не означава, че не е имало дебати. 2016 г. с тази технология бе проведен и експеримент с положителен резултат", настоя Карадайъ.

"Аз разбирам тази истерия, която колегите, които напуснаха залата се опитват да внушат на обществото. Дадохме примери, в които броят подписи и разписки е равен, но електронният вот е различен от физическите носители - подписи и разписки", продължи да атакува той настоящите машини.

Според него ПП и ДБ напуснали залата, защото знаели, че вече няма да могат да манипулират резултатите от сегашните машини.

"Възраждане" поискаха разглеждане на кворума, който се оказа достатъчен депутатите да продължат да гледат изборния кодекс. И така 34 народни представители от "Възраждане" и "Български възход" се оказаха единствените, които гласуваха "за" корекции по текстове, предложени от "Промяната" и ДБ.

Ако ПП и ДБ бяха останали в тази зала и бяха подкрепили това предложение, може би резултатът щеше да бъде друг, смята Александър Николов от "Български възход", който се обяви за идеята на ДПС. Според него тя коригирала неточностите в изборния процес.

Хамид Хамид му обеща пък някой ден да се наложат и сканиращите устройства ще бъдат въведени. Той се ядоса, че ПП и ДБ не са спазили обещанието си да подкрепят идеята на движението. Вместо американска демокрация, тези които избягаха като мишки, избират венецуелската автокрация, гневен бе той. И поиска връщане към чл. 206 а, който да бъде прегласуван. Точно този текст въвеждаше изцяло хартиен вот. Само 43-ма държаха на текста - ДПС и "Български възход". 66 от ГЕРБ и БСП се отметнаха и се обявиха срещи изцяло хартиения вот, а 25 от "Възраждане" се въздържаха.

"Маските паднаха, от тези, които твърдят, че продължават някаква промяна от лошо по-лошо и тези дето уж са демократи щяха да подкрепят машинното гласуване и сканиращите устройства. Съзнателно не са в залата, за да не минат машините, предложени от ДПС", заподозря Карадайъ за напускането на ДБ и ПП.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Естествено,че ПП и ДБ умишлено не са в залата

Естествено,че ПП и ДБ умишлено не са в залата

02.12.2022 | 18:05

Дай им само циркаджийски номера с нашите пари

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?